Godman Salvin-medaille voor vogelprofessor Theunis Piersma

RUG-bioloog Theunis Piersma FOTO NIELS WESTRA

Bioloog Theunis Piersma uit Gaast heeft de Godman Salvin Prize in de wacht gesleept, een hoge Engelse onderscheiding, voor zijn verdiensten op het gebied van de ornithologie (vogelkunde).
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Piersma is al tientallen jaren een gewaardeerd vogelprofessor in binnen- en buitenland. Hij schreef tientallen boeken en honderden wetenschappelijke artikelen.

De jury roemt Piersma’s aanstekelijke enthousiasme en energie: ‘De kracht en breedte van Theunis‘ werk binnen de ornithologie maken hem een buitengewoon verdienstelijke ontvanger van de BOU Godman Salvin-prijs, een passend en mooi eerbetoon aan een uitzonderlijke ornitholoog’, aldus de Britse Ornithologen Unie in een verklaring.

Piersma werd in 2009 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, trad in 2016 toe tot de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Daarnaast kreeg hij in 2014 de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

De bioloog werd in 2017 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, is professor Gobal Flyway Ecology aan de Rijksuniversiteit Groningen en waddenbioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel.

De Salvin-medaille werd in 1922 voor het eerst uitgereikt.

Nieuws

menu