Kunstenaarspaar Gerrit Wijngaarden en Grietje Huisman portretteren het leven en de wereld fijntjes en fijnzinnig. Van internationale kunstbeurs TEFAF tot kunstzinnige kinderboeken.

De realistisch schilderende kunstenaars Gerrit Wijngaarden en Grietje Huisman uit Tjerkwerd. Foto: Johan Vogelzang

Het complete interieur van het Tjerwerdse schilderspaar hun huis en atelier ziet er uit als een stilleven. Schaaltje met fruit in de keuken, deurkrukken die als aardewerk beschilderd zijn, stoelen en tafels van een vorige generatie. Alles in stijl. Fraai, verzorgd, verfijnd, netjes. Met aandacht. Zoals ze zelf ook schilderen: Gerrit Wijngaarden en Grietje Huisman.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Hun huis ademt de verfijning waarmee ze ook schilderen. Tijdloos schakelend tussen verleden en heden observeren zij de wereld en leggen het vast. Hun belangrijkste doelstelling voor het nieuwe jaar 2022 is dan ook: “Moai sa trochgean.”

‘Ik koe as bern al aardich tekenje en observere’

De 58-jarige Gerrit is de Friese bescheidenheid te voeten uit. “Ik koe as bern al aardich goed tekenje en observere”, zegt hij. Na de Middelbare Landbouwschool en verschillende pogingen tot banen of baantjes, ging hij er vanaf zijn 25-ste helemaal voor: van het schilderen zijn beroep maken en dagelijks niets anders doen dan dat.

Hij woonde bij zijn ouders en kon dankzij uitstekende kost- en inwoning-voorwaarden vanuit het ouderlijk huis in Tjerkwerd zijn passie volledig gaan uitwerken. De voormalige slagerij aan de achterkant van het huis is zijn atelier. Van daaruit heeft hij zijn schildersbestaan opgebouwd.

Drie keer in Italië geëxposeerd bij Rob Smeets

Met succes: hij heeft drie keer in Italië geëxposeerd bij Rob Smeets Old Master Paintings, wiens zoon Paul voorzitter van de internationale kunstbeurs TEFAF is. Gerrit exposeerde onder andere bij bekende galeries als Galerie de Vis (Harlingen), Galerie Mokum (A’dam) en momenteel nog steeds bij Galerie Bonnard (Nuenen) en Galerie Morren te Utrecht. “Ik ferkeapje no it measte thús.”

Gerrit had geen Kunstacademie nodig om succesvol te worden. “Ik haw op myn achttjinde ien kear in skilderkursus folge yn Boalsert en fierder haw ik mysels ûntwikkele. Moast gewoan in soad oeren meitsje en it in soad dwaan, dan wurdst better.”

Van spijbelend meisje tot leerling-accountant en uiteindelijk kunstenaar

Grietje (59) heeft ook een bijzondere weg afgelegd om de kunstenares en schrijfster te worden die ze nu is. Als aanvankelijk veel spijbelende dochter van schilder Jopie Huisman uit Workum, haalde ze na vier jaar studeren op de Internationale School in Eerde haar diploma’s, werd leerling-accountant in Amsterdam om vervolgens haar hart te volgen richting Kunstacademie in Rotterdam. Vanwege haar kritische houding over abstracte en conceptuele kunst moest ze van school.

Ze trouwde en kreeg twee kinderen, Wouter en Philippa. Na een scheiding ging ze terug naar Friesland. Ze ontwikkelde daarna net als Gerrit haar schilderen zelf. Jopie stelde Gerrit en Grietje in 1998 aan elkaar voor en het klikte. De kinderen zijn inmiddels het huis al uit.

Friese titel van haar nieuwste kinderboek wordt ‘snot-keuteltsje-kak-sop’

Grietje koos vrij snel voor het realistische fijnschilderen, de natuur werd haar onderwerp. Ook schrijft ze graag. Haar eerste kinderboek Tuinpatat is goed ontvangen en vanaf 2013 heeft ze met tussenpozen gewerkt aan haar nieuwste boek Poepsoep. “Ik haw wol it plan om it yn twa talen út te jaan. De Fryske titel is snot-keuteltsje-kak-sop.”

Het moment van de boekpresentatie hangt nog even af van de corona-maatregelen. Ze wil een feestje geven zodra het boek verschijnt. Feestjes geven is tegenwoordig een beetje lastig. “Fierder gean ik moai troch op myn gefoel.”

Nieuws

Meest gelezen