Gemeenten springen met 5 miljoen euro bij om huishoudboekje Empatec op orde te krijgen

Medewerkers van Empatec. FOTO ARCHIEF LC

Sociaal werkbedrijf Empatec in Sneek heeft 5 miljoen euro van de aandeelhoudende gemeenten nodig om het huishoudboekje op orde te krijgen. De colleges van burgemeester en wethouders van de zes gemeenten vragen de eigen gemeenteraden met deze bijdrage in te stemmen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
De Fryske Marren
Harlingen
Terschelling
Vlieland
Waadhoeke

De financiële injectie van 5 miljoen euro gaat niet rechtstreeks naar Empatec, maar zal - na akkoord door de gemeenteraden - overgemaakt worden naar de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Fryslân-West. De zes gemeenten, Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Waadhoeke, Harlingen, Terschelling en Vlieland, zijn verenigd in deze GR.

Dit voorjaar brachten onderzoekers van een organisatieadviesbureau de financiële huishouding van Empatec en de GR in kaart. De uitkomst van dit onderzoek was dat de zes gemeenten financieel moesten bijspringen om Empatec drijvend te houden.

Toen werd er een bijdrage van 4,3 miljoen euro genoemd, maar ook Empatec is getroffen door de coronacrisis. Om het bedrijf „financieel solide” aan 2021 te kunnen laten beginnen, is volgens de gemeenten 5 miljoen euro nodig.

Het bedrag is niet gelijk verdeeld onder de gemeenten, maar is gebaseerd op het aantal mensen dat in het kader van de sociale werkvoorziening bij Empatec aan het werk is per gemeente. Dat aantal is in Súdwest het hoogst, dus neemt zij ruim 2,8 miljoen euro voor haar rekening. Waadhoeke volgt met 1,1 miljoen euro. De Fryske Marren draagt 617.000 euro bij, Harlingen betaalt 391.000 euro en Terschelling 31.000 euro. Vlieland is vrijgesteld: de Waddengemeente heeft geen mensen die voor Empatec in de sociale werkvoorziening werken.

Nieuws

menu