Wie kritiek heeft, kan zomaar worden weggestuurd bij de JP van den Bentstichting in Sneek. Ouders van cliënten voelen zich monddood gemaakt
Bewoners van de JP van den Bentstichting krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Medezeggenschap is niet mogelijk; wie kritisch is, loopt het risico dat de zorgovereenkomst van zijn kind wordt opgezegd. Dat zeggen verschillende ouders van jongvolwassenen die bij deze zorginstelling verblijven.

Illustratie: Yoko Heiligers
De JP van den Bentstichting is een landelijke organisatie die mensen met een beperking ondersteunt bij wonen, werken, vrije tijd of contacten met anderen. In Noord- Oost- en Midden-Nederland zijn 161 locaties waar 2600 mensen werken en 3800 cliënten begeleid worden. In Friesland gaat het om 35 plekken.
Een daarvan bevindt zich op de Roerdomplaan in Sneek. Daar gaat dit verhaal vooral over. Dertien mensen wonen er, begeleid door twaalf medewerkers. Het is op zichzelf een prima plek, die de stichting eigenlijk heeft te danken aan een groepje ouders, verenigd in de stichting Nieuw Begin. In 2008 tekenden zij de samenwerkingsovereenkomst met JP van den Bent, die de zorg zou verlenen. In 2009 werd de locatie geopend.
De stichting kwam in een gespreid bedje, stellen vier ouders die zich hebben gemeld bij de krant. Het hele pand was al ingericht; er was een gezellige huiskamer met onder meer televisie, een tafelvoetbalspel en karaokeset. Allemaal gefinancierd dankzij fondsenwerving van het ouderinitiatief.