GHB-gebruiker tufte al spookrijdend met gangetje van 40 kilometer per uur over Westergoawei bij Bolsward

Met een slakkengangetje van 40 kilometer per uur tufte een 36-jarige inwoner van Damwâld eind februari 2018 in zijn VW Polo al slingerend van de ene naar de andere weghelft over de N359 – de Westergoawei – bij Bolsward. Drieënhalf jaar na dato moest de man voor de rechter verschijnen.

Rechtbank Leeuwarden.

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De politie kreeg op 24 februari 2018 een melding van een spookrijder, die zigzaggend over de Westergoawei reed met een gangetje van 40 per uur. Bij Bolsward werd de man van de weg gehaald. Hij kon zich niets van het spookritje herinneren, zei hij donderdag tegen politierechter Klaas Bunk. „Ik had een psychose.”

De man had ook GHB en speed gebruikt. Ruim twee jaar later werd hij in Hurdegaryp betrapt op het bezit van een kleine 160 gram GHB. Hij was toen een poosje van de GHB af geweest. „Ik wilde weer gaan gebruiken, ik had er weer behoefte aan”, aldus de verdachte. Sinds 15 weken zou hij helemaal van de harddrugs af zijn. Hij was blij toe: „Het is dikke troep”.

Hij is een tijdje – verplicht – opgenomen geweest en woont nu bij zijn moeder in. Hij is van plan om de positieve lijn in zijn leven vol te houden, vertelde hij aan de rechter. „Ik ga zelfs paardentherapie doen in Stiens. Dan geef je iets aan de paarden en ze geven ook iets aan jou.”

Voor alle zekerheid legde de rechter als stok achter de deur een voorwaardelijke celstraf van een maand op. De man moet zich bij de reclassering melden en hij moet meewerken aan drugscontroles. Voor het rijden onder invloed kreeg hij een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Rechtbank