GGZ-therapeut uit Sneek verdacht van ontucht met cliënte

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdagmiddag de strafzaak aangehouden tegen een 52-jarige sociotherapeut uit Sneek, die werkte bij GGZ Friesland. Hij zou in 2016 meermaals ontucht hebben gepleegd met een patiënte die was opgenomen op de traumaverwerkingskliniek.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De man wordt ervan verdacht dat hij meermaals seks heeft gehad met de patiënte. Advocaat Tinco Delhaye wenste verder geen commentaar te geven, behalve dat zijn cliënt al voor de tuchtrechter is geweest. „En die heeft gezegd dat hij niet juist heeft gehandeld”, aldus Delhaye.

Ook de verdachte zou volgens de advocaat gezegd hebben dat hij onjuist heeft gehandeld. Delhaye: „Maar hij vindt ook dat hij niet strafbaar heeft gehandeld.'' Verdere details over de uitspraak van het tuchtcollege wilde de raadsman niet prijsgeven. Volgens Delhaye bevat het strafdossier nogal wat onduidelijkheden.

Op zijn verzoek zal de patiënte als getuige worden gehoord bij de rechter-commissaris, de onderzoeksrechter. Het Openbaar Ministerie (OM) is van mening dat de therapeut wel strafbaar heeft gehandeld en heeft de man gedagvaard. Hem wordt verweten dat hij ontucht heeft gepleegd met iemand die als patiënt of cliënt aan zijn zorg is toevertrouwd.

GGZ Friesland heeft in 2016 een rechtszaak aangespannen tegen de verdachte vanwege grensoverschrijdend gedrag. Er is een onderzoek gestart en dat is ook gemeld bij de inspectie. De man is derhalve ook al enkele jaren niet meer werkzaam bij GGZ, omwille van gebrek aan vertrouwen.