GGD breidt testcapaciteit uit met locaties in Sneek en Drachten

GGD-arts Everhard Hofstra toont de testlocatie waar GGD Fryslân sinds begin april tot tweehonderd neusslijm-monsters kan afnemen. FOTO JACOB VAN ESSEN/HOGE NOORDEN

Het aantal plaatsen waar mensen met milde klachten terecht kunnen voor een coronatest wordt uitgebreid. Vanaf maandag 1 juni kunnen mensen ook terecht op locaties in Drachten en Sneek.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Leeuwarden
Smallingerland

De twee locaties kunnen, samen met de locatie in Leeuwarden, in totaal per dag meer dan 1000 coronatesten afnemen. In Drachten wordt de leegstaande school van het Gomarus College aan de Eikensingel gebruikt en in Sneek de leegstaande sporthal De Spil aan de Molenkrite. Op elke locatie zijn drie zogenoemde teststraten beschikbaar.

Het betekent niet dat iedereen met klachten op de bonnefooi naar de locaties toe kan, er moet van tevoren wel een afspraak worden gemaakt. Iedereen met milde klachten kan getest worden.

GGD Fryslân verwacht zo iedere Fries die klachten heeft tijdig te kunnen testen. De verwachting is dat niet alle locaties en teststraten meteen nodig zijn. In eerste instantie is alleen de locatie in Leeuwarden beschikbaar, de capaciteit kan waar nodig uitgebreid worden met Drachten en Sneek.

Afspraak maken via landelijk telefoonnummer

Om een afspraak te maken kunnen mensen een landelijk telefoonnummer bellen. De landelijke GGD maakt maandagochtend 08:00 uur bekend welk nummer dit is. In een telefoongesprek wordt beoordeeld of testen werkelijk nodig is. Alleen als dat zo is, volgt een afspraak en kan iemand terecht op een testlocatie. De bedoeling is dat iedereen die zich mag laten testen binnen 48 uur in een testlocatie terecht kan.

De GGD Fryslân benadrukt dat op eigen houtje naar een testlocatie gaan, geen zin heeft. Om de reisafstanden te beperken en te grote drukte op een locatie te voorkomen, is voor spreiding in de provincie gezorgd. De GGD overlegt nog met de Waddeneilanden wat de beste oplossing is voor de bewoners daar.

Nieuws

menu