Fries Scheepvaart Museum krijgt oudste foto van schaatskampioen Ulbe van Dijk geschonken

De carte de visite van Ulbe van Dijk. FOTO SIAN WIERDA

Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek heeft een nieuw ontdekte foto van schaatskampioen Ulbe van Dijk (1841-1910) uit Gauw gekregen. Historicus Sian Wierda uit Joure vond de foto in een kringloopwinkel en schonk hem aan het museum.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

„Volgens schaatskenner Ron Couwenhoven zijn er maar 3 foto’s van Van Dijk bekend, en allemaal later gemaakt dan deze. Het is geweldig dat wij nu deze oudste foto van hem in de collectie mogen opnemen”, zegt directeur Meindert Seffinga.

De foto - een kleine ‘carte de visite’ - wordt bewaard in het depot, zodat hij niet kan verkleuren. Een grote kopie krijgt wellicht binnenkort een plaatsje in de IJszaal van het museum.

Voor slechts één euro kocht schenker Wierda de foto. „Hij kwam me meteen bekend voor, maar ik wist niet waarvan. Thuis schoot me te binnen dat ik hem had gezien op de cover van het boek Hardrijderijen in Friesland van Ron Couwenhoven. Die coverfoto lijkt een 20e eeuwse reproductie te zijn van het origineel dat ik heb gekocht.”

Van Dijk was jarenlang de snelste rijder op de korte baan. Hij won zo vaak, dat hij in 1871 zelfs door sommige ijsclubs werd uitgesloten van deelname. In totaal won hij in zijn leven 99 prijzen en premies, de 100 haalde hij net niet. In 1889 ging hij failliet en werden zijn schaatsprijzen verloot onder de schuldeisers.

Nieuws

menu