Fontein Fortuna brengt vooral tegenspoed

Het plaatsen van de fontein (gemaakt door Stephan Balkenhol) in Sneek, in mei 2018. FOTO NIELS DE VRIES NIELS DE VRIES

De draaiende fontein in Sneek mag dan wel Fontein van Fortuna heten, het kunstwerk brengt tot nu toe vooral tegenspoed. Het is onbekend wanneer de waterspuiter terug komt van reparatie.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het is de probleemfontein van Súdwest-Fryslân, gaf wethouder Mirjam Bakker toe in de gemeenteraad op vragen van Rinske Poiesz van de gelijknamige fractie. Van de zes kunstwerken die in het kader van 11Fountains in deze gemeente verschenen, geeft de creatie van Stephan Balkenhol de meeste kopzorgen.

Het draaiende mannetje met een waterspuitende hoorn op zijn schouders staat inmiddels niet meer op zijn plek. Draaien deed ie ook al niet meer want de lager die daarvoor zorgde was kapot gedraaid. Bovendien is gebleken dat de coating die voor het kunstwerk is gebruikt niet tegen slootwater kan. Dat kan als een product nieuw en uniek is en niet bekend is hoe het gebruikte materiaal zich zal houden, lichtte Bakker toe.

Zij had graag eerder reparatie gezien, maar corona voorkwam dat het kunstwerk opgehaald kon worden. Nu dat uiteindelijk is gebeurd, is de kunstenaar ziek. Hij heeft inmiddels een bevriend kunstenaar gevraagd de klus te klaren.

Nieuws

menu