Flyboard zonder lawaai maar met elektrische waterpomp in Koudum

flyboard LC

Zonder herrie, zonder jetski maar met een elektrische waterpomp als aandrijving. Volgens Dirk Hengst van H20events een primeur voor Friesland.

Het is guur, zondagochtend in Koudum. De temperatuur komt niet boven de negen graden uit en er staat een frisse bries. Toch heeft Annemieke Docter een wetsuit aangetrokken om een ‘vlucht’ te maken met een flyboard.

Ondernemer Dirk Hengst van H20events legt kort uit hoe ze het board, met daarin de aandrijving door waterstralen, aan haar voeten bindt. Als het board bevestigd is, de helm stevig op het hoofd zit is het even een kwestie van doorbijten. ,,Gewoon naar het midden zwemmen, de voeten naar beneden en dan bedien ik het apparaat vanaf de kant”, legt Hengst uit.

Primeur voor Friesland

Het is volgens Hengst het eerste elektrisch aangedreven flyboard in Friesland. Hengst heeft al jaren een flyboard maar die wordt aangedreven vanaf een jetski. Nu is er een lange waterslang gekoppeld aan het board, en een elektrische pomp jaagt het water door de slang waarna het onderaan het board in twee stralen naar beneden spuit. ,,Gewoon rechtop blijven staan”, roept Hengst Docter toe.

Langzaam komt Docter omhoog, ietsje. Waarna ze valt. En nog een keer. Flyboarden ziet er simpel uit, maar er komt nog aardig wat bij kijken om de benen recht te houden als de druk opgevoerd wordt, merkt Docter.

Maar dan, na een paar keer, lukt het Docter om de benen gestrekt te houden en stijgt ze langzaam op. Tot zeker een meter of 2 boven het wateroppervlakte.

‘Gaaf!’

De kampeerders aan de waterkant klappen. En dan lijkt het haast vanzelf te gaan. Nog een keer stijgt Docter op en beweegt een paar meter voor- en dan achteruit om daarna weer in het water terecht te komen. ,,Gaaf!”, klinkt het. ,,En koud”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân