Fietsavonturier Marica terug na dwaalspoor over de wereld

Marica van der Meer in het Amerikaanse Monument Valley. EIGEN FOTO

,,Ik hâld net fan rûtine, ik ha leaver dat elke dei oars is. Ik haw gjin eangst foar it ûnbekende, it makket my bliid.”
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Boeken

Fietsavonturier Marica van der Meer (51) uit Workum verklaart haar aanhoudende drang naar nieuwe reizen. ,,En wêrom net?”, stelt Van der Meer als retorische vraag. Het plotselinge overlijden van haar vader in 1992 wakkerde een kleine dertig jaar geleden de globetrotter in haar aan. ,,Kinst net altyd sparje foar letter”, is haar overtuiging. ,,Jild is net it belangrykste.”

Sociaal-maatschappelijke druk kent ze niet, maar van vluchtgedrag spreekt ze evenmin. Een vaste baan, een gezin: het hoeft van haar simpelweg niet. ,,Reizgjen op ’e fyts jout safolle frijheid. Ik kin alle soargen thúslitte.”

Ze spreekt uit ervaring. In 2002 al vinkt ze de route van Vuurland, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, naar Alaska van haar bucketlist en in 2014 bezoekt ze fietsend de verjaardag van een vriendin. In Adelaide, Australië, welteverstaan. In de tussenperiode trekt ze nog met een terreinwagen dwars door Afrika.

Dwaalspoor

In januari 2019, de dag van haar 50ste verjaardag, begint ze aan haar derde lange fietsreis. Nu wil ze daadwerkelijk trappend, en waar nodig varend, de wereld rond, het liefst zonder te vliegen. Vanaf haar verjaardagsfeestje in Joure fietst ze ‘de verkeerde kant op’ naar huis, met de haven van Antwerpen als eerste richtpunt. Hier gaat ze aan boord van vrachtschip Grande Francia, waarmee ze na een aantal tussenstops de Atlantische Oceaan oversteekt.

In de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo zet Van der Meer zeven weken later voet aan wal. Vanaf daar begint het trapavontuur echt. Of beter: haar dwaalspoor, zoals ze het zelf omschrijft. Het is tevens de titel van haar boek, dat onlangs is uitgekomen.

Van rechtlijnigheid in de route van de Workumse is geen sprake. ,,Ik woe by de Iguaçu-wetterfallen del, mar dêrfoar moast ik 1500 kilometer omfytse”, vertelt ze droogjes over de rit naar het imponerende natuurverschijnsel op de grens van Argentinië en Brazilië. Vanaf daar zet Van der Meer koers naar het noorden. Van de hoogvlaktes in Argentinië en Bolivia daalt ze af naar de jungle. Met een boot steekt ze vervolgens een groot deel van de Amazone over en na een stuk fietsen door Brazilië komt ze door het modderachtige Guyana in Suriname aan.

Laatste etappe

Vanaf daar begint het grote eilandhoppen. Liftend vindt ze per boot een weg door het Caribisch gebied. Na het vieren van oud en nieuw op Cuba vliegt ze, tegen haar eigen ‘spelregels’ in, naar Miami. Noord-Amerika blijkt het laatste continent van haar reis te zijn, want hoewel Van der Meer in al die tijd zware fysieke ongemakken en hevige materiaalpech bespaard blijft, komt langzamerhand een onverwachte spelbreker om de hoek kijken. ,,Myn mem belle”, weet ze nog goed. ‘Der is in firus yn Sina. Do wolst dochs ek dy kant út?’, herhaalt Van der Meer het gesprek tussen beiden. Want dat is inderdaad haar plan: na Amerika via Japan richting China om van daaruit door Europa weer in Workum terug te keren.

,,Ja, mar dat is oer in pear moanne pas. Dan is dat wol oplost”, dient ze haar moeder van repliek. Niets is minder waar, zo wordt al snel duidelijk. In maart is ze in Arizona en ziet ze toiletpapier tot een populair hamsterproduct verworden. Nationale parken zijn ineens toeristenvrij en de miljoenenstad Las Vegas kent een desolaat straatbeeld.

Het blijkt begin april de laatste etappe van haar reis. Haar Amerikaanse visum eindigt en de gewenste overtocht naar Japan is onmogelijk als het land juist dan besluit de grenzen te sluiten voor buitenlanders. Noodgedwongen zet ze daarom koers naar huis. De teller stokt op 16.741 kilometer door 28 landen.

,,Dit soe myn lêste fytsreis wurde”, bekent van der Meer, die werkt als reisorganisator en fotograaf. ,,Mar ik ha noch net de wrâld rûn west.” Ze broedt daarom ergens al op een herkansing, dan via een andere route. ,,En wat koarter miskien, dan is de kâns grutter dat ik ‘m ôfmeitsje kin.”


Het boek Dwaalspoor. Een vrouw op haar fiets, alleen rond de wereld van Marica van der Meer is te verkrijgen bij de boekhandels of via Uitgeverij Elmar.

Nieuws

menu