Feadship Makkum leverde superjacht aan omstreden Oekraïense oligarch

FOTO LC

Jachtbouwer Feadship uit Makkum heeft in 2015 een jacht van 150 miljoen euro aan de Oekraïense politicus Viktor Medvedchuk geleverd. Dat geld is waarschijnlijk verkregen door corruptie, en bovendien staat de Oekraïner op Amerikaanse sanctielijsten.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke dataplatform Pointer (KRO-NCRV).

Dankzij een nieuwe anticorruptiewet in de Oekraïne heeft het dataplatform de omstreden oligarch kunnen koppelen aan het superjacht. Vanwege zijn rol in de Oekraïense burgeroorlog hebben Canada , Australië en de Verenigde Staten sancties tegen hem ingesteld. Deze sancties zorgen ervoor dat Medvedchuk niet meer zomaar naar deze landen kan reizen. Ook zijn zijn banktegoeden in deze landen bevroren en mogen bedrijven er geen handel meer met hem drijven.

Hoewel ze niet direct voor Nederland gelden, kan Feadship in de problemen komen als er Amerikaanse onderdelen zijn gebruikt in de Royal Romance en wanneer haar 1800 medewerkers naar Amerika reizen. Die kunnen daar volgens de strenge Amerikaanse sanctiewetgeving worden aangehouden, stelt sanctierechtadvocaat Paul Verloop. En daar houdt het niet bij op: „De Amerikaanse overheid heeft de neiging om zijn sancties ook buiten Amerika te handhaven, dus als er bijvoorbeeld Amerikaanse onderdelen in het schip zijn verwerkt kunnen ze hier achteraan gaan.”

Pointer heeft sterke vermoedens dat Medvedchuk crimineel geld gebruikte om het schip te betalen. In het kader van diezelfde anticorruptiewet waarmee ze het jacht vonden, geeft hij een jaarinkomen op van 2,5 miljoen euro. Zijn naam duikt op in tal van corruptiezaken, en net voordat hij Feadship benadert, is hij betrokken bij de verkoop van een Oekraïens energieconglomeraat waarbij veel geld zou zijn verdwenen.

Verschillende Oekraïense media linken Medvedchuk aan het grof geweld dat werd gebruikt tegen pro-EU-demonstranten in Oekraïne in 2013 en 2014. In de burgeroorlog in Oost-Oekraïne, waarbij opstandelingen in 2014 vlucht MH17 uit de lucht haalden, was Medvedchuk onderhandelaar aan de kant van de pro-Russische separatisten. Daarnaast wordt zijn naam genoemd in verschillende corruptiezaken en zou hij betrokken zijn bij de mishandeling van een journalist. Hij heeft een goede band met Poetin, die ook de peetvader is van zijn dochter.

Zowel Feadship als Medvedchuk wilden niet op de zaak reageren.

Nieuws

Meest gelezen