Escaperooms gesloten vanwege coronamaatregelen? Dan bedenk je toch gewoon een Escapeloop in de buitenlucht? In Koudum is een nieuwe rage gestart.

Beeld van een Escapeloop in één van de Friese elf steden, het is een hit aan het worden nu Escaperooms gesloten zijn vanwege de berperkingen met het coronavirus.

Beeld van een Escapeloop in één van de Friese elf steden, het is een hit aan het worden nu Escaperooms gesloten zijn vanwege de berperkingen met het coronavirus. Foto: Escapeloop

Hun vierde Escapeloop staat zelfs al op stapel: vanaf de eerste dag van januari in het centrum van pittoreske Elfstedenstad Stavoren. Janien van der Meulen (27) uit Koudum en haar vriend Robbert Zonderland (31) ook uit Koudum uiteraard, hebben het tijdens de eerste lockdown van 2020 al bedacht. Hun hit begint nu echt ‘booming’ te worden nu we weer in een lockdown zitten en mensen naarstig op zoek zijn naar een leuke activiteit die je wel mag doen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Escaperooms mag je namelijk niet meer in om je te vermaken met het oplossen van ingewikkelde kwesties, want dat is niet coronaproof. Janien en Robbert hebben hun eerste Escapeloop in Koudum bedacht en uitgewerkt, daarna eentje Hindeloopen en in Sloten en op 1 januari 2022 lanceren ze Stavoren.

Ruim anderhalf jaar geleden ontwikkelden ze met hun vriendengroep in Koudum voor de grap een escapeloop. Althans, voor de grap: ze wilden iets te doen hebben tijdens de eerste lockdown. Een gezellige en uitdagende activiteit. Elk ‘stelletje’ uit de groep bedacht een activiteit en toen Robbert en Janien aan de beurt waren, bedachten ze een Escapeloop.

Bij lokale VVV’s ligt het Escapeboekje al in de schappen

Het succes van Koudum smaakte naar meer en ze zijn het (semi)professioneel gaan uitbouwen.. Bij VVV’s van Hindeloopen en Sloten zijn de Escapelopen verkrijgbaar en in Koudum bij het Kofjehûske, mits ze weer open mogen na 14 januari natuurlijk.

Bij Janien en Robbert thuis in Koudum zijn ze Escape-boekjes momenteel af te halen. Ze adviseren iedereen een rugzak met koffie en wat lekkers mee te nemen, want je kunt nergens even op een terrasje zitten onderweg. Zo’n Escapetocht duurt ongeveer twee uur gemiddeld.

Opgezet en in elkaar gezet volgens de echte Escaperegels

Het is geen ouderwetse puzzeltocht, maar opgezet volgens de echte Escaperegels. “Je moet een probleem oplossen en dat moet je helemaal zelf. Je kunt wel hints krijgen via een persoonlijke online assistent, maar dan nog moet je het altijd nog zelf bedenken.” Iedereen van jong tot oud kan er aan meedoen en op zijn of haar eigen niveau plezier aan beleven.

Daar gaat het ook om: iets interessants en plezierigs aan te bieden in de huidige corona lockdown. Alhoewel, zodra de lockdowns verleden tijd zijn en het virus met varianten onder de duim, dan willen Janien (27) en Robbert (31) wel verder gaan met deze Escapevariant.

Ook voor toeristen leuke activiteit om lokale Friese ‘hotspots en highlights’ leren kennen

Want er zit zeker een markt in, ook toeristen vinden het mooi om raadsels met betrekking tot het Vrouwtje van Stavoren op te lossen of de Spanjaarden met een list tegen te houden bij het stadje Sloten, de kleinste stad der Friese elfsteden en de moeite van het behouden waard. Alhoewel het uiteraard ook gewoon leuk en interessant is voor inwoners van Fryslân. Ook die weten de Escapelopen al te vinden via social media.

“Wie weet wat de toekomst brengt”, zegt Janien. “Ik sta nu nog vijf dagen per week voor de klas bij groep 4 en 5 in Sintjohannesga en dat vind ik ook erg leuk.” Dat creatieve escapelopen bedenken in combinatie met ondernemerschap ziet ze ook wel zitten, samen met haar ondernemende vriend. Maar goed, eerst maar eens de escapeloop van Stavoren goed lanceren vanaf 1 januari. “Ik heb nu kerstvakantie, dus dat komt mooi uit.”