Erwin uit Workum doneert slaapzakken en winterjassen aan actie voor Oekraïne. 'Het is oorlog in onze achtertuin, dan help je'

Erwin Duits met zijn 2 kinderen en de twee oekrainse vluchtelingen Katya en Ivan en een hele hoop warme kleding die zij gaan doneren. Foto: Marco Keyzer

Erwin Duits uit Workum doet mee aan de doneeractie van de LC en DVHN. Donderdag komt hij zeven winterjassen, slaapzakken en andere warme winterkleding brengen. ,,Je doet wat je kunt.”
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Duits en zijn gezin vangen sinds maart de Oekraïense Katya Vaskovska en haar zoon Ivan (13) op. Inmiddels voelen de moeder en zoon uit Kiev als familie, zegt Duits. ,,En daardoor ben je nog meer betrokken bij de situatie daar. Ik lees alles wat los en vast zit over de oorlog.”

En van Vaskovska hoort Duits veel over hoe het leven nu in Oekraïne is. ,,Ze vertelt over vrienden en kennissen die nog in Kiev zitten”, zegt Duits. ,,Het zijn schrijnende verhalen. Mensen hebben een paar uur stroom per dag of ze zitten helemaal zonder elektriciteit. En dat in de winter.”

Toen Duits over de inzamelingsactie van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden las, haalde hij gelijk zijn kledingkast leeg. ,,Als mens moet je dit gewoon doen, vind ik. Het komt zo dichtbij. Er is daar zo’n enorme behoefte aan. Mensen, ook kleine kinderen, zitten in de kou. Ze hebben deze warme spullen hartstikke nodig.”

,,Het liefst doe je wat anders.” Duits klinkt boos nu. ,,Maar daar je hebt geen invloed op, op Poetin. Dus help ik waar ik kan en hoop ik ondertussen dat Poetin snel tot bedaren komt. We moeten de Oekraïners dankbaar zijn dat ze vechten tegen de Russen. Anders stonden ze zo bij ons aan de deur.”

,,Het is eigenlijk simpel”, sluit Duits af. ,,Het is oorlog in onze achtertuin. Dan help je.”

Help Oekraïne NU!

Hoe hoger de opbrengst van deze actie, hoe meer hulp geboden kan worden. Een goede generator voor een ziekenhuis kost bijvoorbeeld 35 duizend euro. Er zijn beschadigde appartementencomplexen waar voor de oorlog twintig families woonden, die nu onbewoonbaar zijn. Maar voor een bedrag van 50 duizend euro hersteld kunnen worden. En voor honderd euro kunnen ter plekke honderd broden worden gekocht - veel mensen in Oekraïne zijn afhankelijk van voedselhulp. Iedere gift, groot of klein, telt! Doneer via onderstaande QR-code of op https://whydonate.nl/nl/fundraising/help-oekraine-nu .

Nieuws

menu