Er lijkt een einde te komen aan de jarenlange dakpannen-ruzie in Kornwerderzand: 'We hebben er continu achteraan moeten zitten'

Na ruim vier jaar gedoe lijkt er een einde te komen aan de dakpannen-saga op Kornwerderzand. Dorpsbewoners Jan en Ankie van der Velde leggen oude dakpannen terug op de voorzijde van hun dak.

Het huis van Jan en Ankie van der Velde sluit de huizenrij aan de linkerkant af.

Het huis van Jan en Ankie van der Velde sluit de huizenrij aan de linkerkant af. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Op de achterkant van hun huis mogen de nieuwe pannen, die net iets groter en anders van kleur zijn dan de oude, in de toekomst wel blijven liggen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn akkoord met de oplossing. Nu moet alleen de gemeenteraad nog groen licht geven.

De ruzie over de dakpannen begon nadat de Van der Velde - op het idee gebracht door een gemeentelijk energiebesparing-project - isolatiefolie en nieuwe pannen op hun huis legden. Volgens de adviescommissie Cultureel Erfgoed is het dak nu echter ‘een ernstige verstoring van het aanzicht van Kornwerderzand’.

Jarenlang werd er vervolgens geruzied over de pannen, waarvoor geen omgevingsvergunning was aangevraagd. Afgelopen juni zette de Raad van State beide partijen min of meer een mes op de keel. De staatsraad waarschuwde dat een definitieve uitspraak negatief zou uitvallen voor iedereen en drong daarom aan op een nieuwe overlegronde. Dat is nu gebeurd. Ankie van der Velde: ,,Maar we hebben er wel continu achteraan moeten zitten.’‘

Jan van der Velde kocht een partij oude dakpannen op in Drenthe die straks de voorzijde van het dak zullen sieren. En het college van burgemeester en wethouders stelt voor dat de gemeente een deel van de kosten voor het plaatsen op zich zal nemen.

De raad moet nog akkoord gaan en daarna zal het weken duren voordat er een vergunning wordt afgegeven. Maar de nieuwe oude pannen moeten er in ieder geval voor 1 januari volgend jaar liggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân