Eis van 40 maanden cel voor Sneker voor seksueel misbruiken minderjarige dochters

. ANP

Tegen een 39-jarige inwoner van Sneek die zijn beide minderjarige dochters seksueel heeft misbruikt, is dinsdag 40 maanden cel geëist plus acht maanden voorwaardelijk.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De slachtoffers zijn enkele jaren misbruikt door hun vader. De zaak kwam aan het rollen toen een van de meisjes het aan haar oudere zus vertelde. Het meisje dacht dat ze al vanaf groep 5 of 6 door haar vader was misbruikt. Het zou daarbij gaan om vergaande seksuele handelingen. Bij de andere dochter was er sprake van minder vergaand misbruik. De ouders waren al uit elkaar, het misbruik vond plaats als de meisjes bij hun vader waren.

Over het hoe en waarom kon de verdachte niet veel zeggen. Hij wist nog wel dat het heel onschuldig was begonnen, rond de tijd dat hij – eind 2015 – een auto-ongeluk heeft gehad. Hij had wel tegen de meisjes gezegd dat ze er niet over mochten praten, omdat hij anders in de gevangenis zou komen. Bij de politie gaf hij eerst geen openheid van zaken, dat kwam in een later stadium. Hij had aangegeven dat het in een slechte periode in zijn leven was gebeurd.

Zieligheid en spijt

Volgens een psycholoog lijkt de man dingen voor zich uit te schuiven en is hij geneigd het effect van zijn gedrag op anderen te bagatelliseren. De psycholoog kon geen seksuele stoornis ontdekken, de Sneker is volledig toerekeningsvatbaar. Officier van justitie Henk Mous had het idee dat de man niet goed beseft wat hij heeft aangericht. Hij gaf volgens Mous alleen maar sociaal gewenste antwoorden en zou zich “op zieligheid en spijt” beroepen.

Mous nam het hem extra kwalijk dat hij zijn kinderen gemanipuleerd heeft en ze heeft opgezadeld met “een ernstig schuldgevoel”. De meisjes zijn volgens advocaat Frank Gart nog steeds loyaal aan hun vader. Ze hebben onlangs Skype-contact gehad. “Het lijkt erop dat de band niet onherstelbaar beschadigd is”, stelde Gart. Volgens Mous maakte het Skypen met hun vader onderdeel uit van de therapie die beide meisjes momenteel volgen. Het strafvoorstel van de advocaat – de zaak afdoen met 12 maanden cel – was wat de officier betrof “niet aan de orde”.

De rechtbank doet op 1 december uitspraak.

Nieuws

menu