Eigenaar stuurt aan op verkoop Badpaviljoen Hindeloopen

Ondernemer Douwe van der Meulen lijkt zijn pogingen te staken om het Badpaviljoen in Hindeloopen te heropenen. Hij is in gesprek over verkoop.

Onder meer de kozijnen op de bovenbouw zouden onrechtmatig zijn vervangen.

Onder meer de kozijnen op de bovenbouw zouden onrechtmatig zijn vervangen. FOTO SIMON BLEEKER

Van der Meulen zei dit woensdag in de rechtbank in Groningen, waar hij tegenover de gemeente Súdwest-Fryslân stond in het conflict over ingrepen aan het monumentale pand.

De ondernemer verwijderde enkele jaren geleden onder meer het blikken plafond, verving kozijnen en plaatste nieuwe kappen op de schoorstenen. Volgens de gemeente deed hij daarmee afbreuk aan het ruim honderd jaar oude paviljoen. Bij de rechtszaak stonden de twee dwangsommen centraal van in totaal 170.000 euro, die de gemeente aan hem had opgelegd als hij de oude situatie niet zou herstellen.

Op vragen van rechter Fred Bruinenberg erkende Van der Meulen dat er inmiddels gesprekken lopen met een potentiële koper, al voegde hij meteen toe daarover met het oog op de aanwezigheid van journalisten verder niets te willen zeggen. Na afloop wilden hij en zijn advocaat Robert Lucassen de pers niet te woord staan.

Blikken plafond

Van der Meulen kreeg aanvankelijk een last onder dwangsom van 60.000 euro van de gemeente. Toen die was verlopen en er nog steeds niets was gebeurd, kwam Súdwest-Fryslân vorig jaar met een tweede last onder dwangsom van 110.000 euro. Ook die is verlopen, wat betekent dat de ondernemer inmiddels 170.000 euro verschuldigd is aan de gemeente. De ondernemer zei woensdag dat het onmogelijk was om te voldoen aan de voorwaarden van de gemeente, omdat niet duidelijk werd in welke staat hij het paviljoen dan wél moest brengen. Hij had nog een stuk meegenomen van het oude blikken plafond, om de slechte staat daarvan aan te tonen. ,,U kunt begrijpen dat dit stukje blik er niet gezond uitziet”, aldus advocaat Lucassen.

Gemeente-advocaat Ivo van der Meer zei hierop dat slechts een deel van het plafond onherstelbaar was, en dat de ondernemer vast daar een stuk van had meegenomen. Volgens hem waren de voorwaarden wel degelijk uitvoerbaar.

Op vraag van de rechter zegde de gemeente toe om geen deurwaarder langs te sturen om de 170.000 euro te incasseren, zolang de beroepsprocedure loopt. Van der Meulen nam daarmee genoegen. De inhoudelijke kwestie komt nog in meerdere vervolgzaken aan de orde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân