Duurzaamheidsprijs Súdwest gaat naar idee voor drijvende, circulaire huurwoningen

FOTO MENNO DE ROOS

Een idee voor drijvende, circulaire, betaalbare en eenvoudig verplaatsbare huurwoningen heeft de Duurzaamheidsprijs 2020 van de gemeente Súdwest-Fryslân gewonnen. Bedenker Menno de Roos uit Sneek krijgt voor het plan een bedrag van 5000 euro.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De jury was vooral te spreken over de verplaatsbaarheid van het ene water naar het andere. „Waar de woningnood op dit moment het hoogst is, hoeft dat over tien jaar niet meer zo te zijn. De woningen kunnen dan verplaatst worden naar een nieuw gebied”, stelde de jury, onder voorzitterschap van Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering aan zowel de Wageningen Universiteit als de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De vier andere juryleden waren Houkje Rijpstra (algemeen directeur van Circulair Friesland), Hilda Feenstra (auteur van het boek ‘Duurzaam zijn moet je durven’), Elwin de Vink (manager bij de Donker Groep) en Gerard Flapper (voorzitter van de Fairtrade-werkgroep in Súdwest-Fryslân). De volgende editie van de Duurzaamheidsprijs is in 2022.

In de categorie jeugd was de (gedeelde) eerste prijs voor het trio Timo van der Knaap, Yorick Hofman, en Ridzert Veldman en het duo Tjitske Joustra en Froukje Binnema, allen leerlingen van CSG Bogerman in Sneek. Zij kwamen met het idee voor een zonnepanelenboom in een haven, om elektrische vaartuigen te voorzien van groene stroom.

In de jongste categorie (basisschooljeugd) ging de eerste prijs (1000 euro) naar klas 2a van De Wyken in Sneek. Leerlingen van deze klas kwamen met het idee voor het vergroenen van het eigen schoolplein (met bloemen en bomen). De Wyken won ook de publieksprijs van 2000 euro.

Nieuws

menu