Drukte bij mastenmaker Stavoren na houtrotongeval op historisch zeilschip: 'Net wer, tochten wy. Wy flokten deroer’

Na het dodelijk ongeluk op het historische zeilschip Risico is het loeidruk bij mastenmaker Piet Blaauw in Stavoren. Een stuk of zeven, acht masten en gieken heeft hij inmiddels in bestelling.

Mastenmaker Piet Blaauw legt met zijn zoon Romke de laatste hand aan een nieuwe giek bij hun scheepstimmerbedrijf in Stavoren.

Mastenmaker Piet Blaauw legt met zijn zoon Romke de laatste hand aan een nieuwe giek bij hun scheepstimmerbedrijf in Stavoren. Foto: Simon Bleeker Fotografie

Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Harlingen

Het klinkt cru, maar ergens had Piet Blaauw de hoop dat het fatale ongeluk op de klipper Risico een zeilongeluk was geweest. Het nieuws dat er op 31 augustus een dodelijk slachtoffer was gevallen aan boord van een zeilschip van de bruine vloot hoorde hij op het water. Met een sleepboot bracht hij met zijn zoon Romke een schip naar Amsterdam.

Slecht nieuws voor bruine vloot

,,Net wer, tochten wy. Wy flokten deroer’’, vertelt de mastenmaker op het terrein van zijn scheepstimmerbedrijf in Stavoren. Want een zeilongeluk, hoe triest ook, kan zich nu eenmaal voordoen. Maar een slachtoffertje van 12 als gevolg van mankementen aan een schip – dat is slecht nieuws voor de hele bruine vloot.

Nieuws

menu