Dronken Sneker heeft gaspistool op zak: 100 uur werkstraf

FOTO ANP

Met een gaspistool op zak was een Sneker (25) op 3 maart op de fiets gestapt. Dat was hoogstwaarschijnlijk niemand opgevallen, als de man niet met fiets en al onderuit was gegaan.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het wapen viel op de grond en werd door een omstander veiligheidshalve weggeschopt. Rechter Klaas Bunk was benieuwd wat de Sneker moest met een wapen op zak. Dat wilde de man niet zeggen, ook niet waar het wapen vandaan kwam. Hij wilde alleen kwijt dat hij het pistool net ergens had opgehaald en mee naar huis wilde nemen. ,,Ik was ‘m aan het vervoeren”, zei de Sneker.

Toen hij op de grond lag, zei hij tegen omstanders dat hij te veel had gedronken. ,,Bel de politie maar”, had hij eraan toegevoegd. Omdat er een wapen in het spel was, werd de man vrij hardhandig aangepakt door de politie. Daar was hij slecht over te spreken. ,,Mijn capuchon werd over mijn hoofd getrokken en ze hebben een oorbel van 400 euro vernield.”

Varen onder invloed

Begin december vorig jaar had de Sneker, samen met een maat, een buitenboordmotor en een jerrycan met benzine gestolen. De twee zaten in een bootje. Ook deze keer was de Sneker niet nuchter, waardoor hij zich behalve voor diefstal ook nog moest verantwoorden voor varen onder invloed.

Hoewel de man in maart geen ‘echt’ pistool bij zich had, maakte officier van justitie Sus Broekstra zich toch zorgen. ,,Ik zou mijn handen omhoog steken als ik het zag, ik kan niet zien of er wel of niet echte kogels uit komen.”

De rechter veroordeelde de Sneker tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Van een oude voorwaardelijke straf – een boete van 350 euro – verlengde Bunk de proeftijd met een jaar.

Nieuws

menu