Dikke pluim van burgemeester voor jongeren in coronagebied Súdwest

De jongeren van de keet in Warns. FOTO NIELS DE VRIES

In december leidden nog veel coronasporen naar jongerenketen en scholen in Súdwest-Fryslân. Maar de jongeren in de gemeente krijgen nu een pluim van burgemeester Jannewietske de Vries.

Tijdens de jaarwisseling hebben ze zich goed aan de Covid-regels gehouden, zo blijkt uit de gemeentelijke coronacijfers die iedere week nauwlettend worden bestudeerd. In andere gemeenten gaat het tal besmettingen onder jongeren omhoog, zo meldde De Vries in een raadscommissie. Maar in Súdwest-Fryslân bleef het tal geïnfecteerde minderjarigen de eerste weken van januari stabiel. En dat is een groot compliment waard, aldus de burgemeester die in december besloot om alle jongerenketen op haar grondgebied te sluiten.

Dat de cijfers in Súdwest toch boven andere gemeenten uitschieten, komt volgens De Vries nu vooral door het relatief grote aantal verpleeginstellingen en verzorgingshuizen in het gebied. Het personeel en de bewoners zetten zich inmiddels schrap tegen de nieuwe Britse covid-variant die ook in Friesland voet aan de grond heeft gekregen. De Vries: ,,Dêr meitsje ik my hiel bot soargen oer. Wy moatte ús noch skerper oan de regels hâlde.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân