De palingaak uit Heeg is terug in Nederland na bijzonder bezoek aan Londen

FOTO EIGEN FOTO

Voor het eerst in tachtig jaar ging er een palingaak van Nederland naar Engeland. Na een enerverende reis van twee weken is de Korneliske Ykes II weer terug in Nederland.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De aak meerde afgelopen nacht af in de haven van Scheveningen. Zaterdag was ze vertrokken uit London. Door een krachtige wind in de rug was het schip een stuk sneller dan de heenreis veertien dagen terug. De terugtocht werd in dagtochten afgelegd om mensen de kans te geven stukjes mee te varen.

Allerlei activiteiten

In Londen werd een vol programma afgewerkt. Onder andere de Tower Bridge werd meerdere malen gepasseerd. Ook gingen nazaten van palingaakvaarders, medewerkers van de Nederlandse ambassade in Engeland en deelnemers aan het Wereldcongres Sustainable Eel Group aan boord. Er was daarnaast in de Nederlandse Kerk een kranslegging voor vroeger omgekomen bemanningsleden van palingaken.

.

Traditie

Tot tachtig jaar geleden lag er steevast een palingaak aan een ‘eigen’ Heegemer steiger in de Engelse hoofdstad. De Friese palingen waren daar gewild bij de gewone bevolking. De overtocht was echter lastig en in de jaren dertig hield die traditie op.

Met de herdenkingstocht kwam aan die droogte een einde. Vanaf Scheveningen vaart de aak deze week naar Den Helder voor het Dutch Wooden Boat Festival. 9 Juli wordt Korneliske Ykes II weer in Heeg verwacht in de tuin van Pier Piersma, grondlegger van de hernieuwde reis van de palingaak naar Engeland.

Lees ook: 'Verdrietig' Heeg zwaait palingaak met zakdoekjes uit: tocht naar Engeland

Lees ook: Heegemer palingaak vocht tegen de woeste zee op weg naar Londen, maar gaf geen kik

Nieuws

menu