De 'Zware Jongens' lanceren Sneekweek-hit: 'Jannewiene wiene wiene wietske wat is 't stil'

De Zware Jongens. FOTO ARCHIEF/LC

De Sneker feestzangers de Zware Jongens hebben hun jaarlijkse Sneekweek-hit gepresenteerd. Het is vooral een pleidooi voor méér muziek en feest in de stad.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân is het doelwit in de jongste Sneekweek-hit van carnavalszangers De Zware jongens uit Sneek. Het politiek-kritische liedje 'Jannewietske wat is 't stil' is maandagmorgen opgenomen, dezelfde dag op YouTube gezet en is dinsdagmorgen bijna zesduizend keer beluisterd en uitbundig gedeeld in whatsapp-groepen.

Lees ook: Geen Garden of Dance tijdens Sneekweek, gemeente weigert vergunning muziekfeest

De songtekst gaat over de aanstaande Sneekweek, en hoe de burgemeester de pret bederft met de geluidsnormen (de besluiteloosheid rond dansfestijn Garden of Dance (' en de eisen voor de vroege sluittijden', 'met de geluudsoverlast valt het wel wat met', ' in beslút nimme dat duurde feuls te lang hast dy ferstopt', 'om 11 uur ben wij echt nog lang niet sloeg').

Beetje appen en hopla, een lied

Het idee voor het nummer kwam op in de auto, tijdens de nachtelijke terugreis van een optreden in Holten. Fokko Dam, de ene helft van de Zware Jongens: ,,Al die berichten over de Sneekweek.... We dachten: daar kunnen we misschien wel wat mee .'' De mannen (Arie Kuipers is de andere helft) bleven het weekend wat heen en weer appen en hopla, maandagmorgen was het lied zomaar klaar.

Dat Garden of Dance niet doorgaat, vindt Dam een gemiste kans. ,,Er is toch al jaren bekend dat de stadhuistuin verbouwd wordt? Een festival op het Veemarktterrein was ook niet gek geweest. De burgemeester moet echt wat sneller beslissen - volgend jaar moet er weer een Garden zijn hoor.''

Het nummer gaat als een tierelier, maar de Zware Jongens zijn er niet eens op uit om een hit te scoren, zegt Dam. ,,Het zou vooral mooi zijn als we de boel een beetje kunnen sussen. We willen ook niemand kwetsen. Ik heb nog geen commentaar gehad over dat het aanstootgevend zou zijn. Volgende keer vragen we Jannewietske gewoon om het met ons mee te zingen!''

Lees ook: Analyse: Sneekweek-spanning stijgt, maar wanneer laat de burgemeester van zich horen?

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân