Coronaovertreders betalen torenhoge boete niet: rechter verlaagt boetebedrag

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Voor twee 19-jarigen die zich in de eerste maanden na de uitbraak van de coronapandemie niet aan de anderhalvemeter-regel hielden, loonde het om niet meteen de torenhoge boete van 390 euro te betalen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Waadhoeke

Niet betalen van de boete (strafbeschikking) betekent dat de kantonrechter zich over de zaak moet uitlaten en dat pakte woensdag voordelig uit voor een 19-jarige Sneker en een even oude inwoonster van Berltsum. Hun coronaboetes werden verlaagd van 390 euro naar 95 euro.

Zowel de Sneker als de Berltsumse hadden een boete van 390 euro gekregen omdat ze met meerdere personen - niet uit hetzelfde huishouden – in een auto zaten. De Sneker gaf als excuus dat hij niet op de hoogte was van de noodverordening. Volgens de officier van justitie was er zoveel media-aandacht geweest voor de coronamaatregelen, dat het zeer onwaarschijnlijk was dat dat de verdachte was ontgaan.

De Berltsumse zat op 30 april met drie personen in de auto: zijzelf, haar vriend en een kennis. Zij vond het vreemd dat ze geen waarschuwing had gekregen. En ze vond ook dat de regels onduidelijk waren: ze wist niet goed wie ze nu wel en wie ze niet mee in de auto mocht nemen. Dat de hoogte van de geldstraffen varieerde, maakte het er al helemaal niet duidelijker op: haar vriend kwam eraf met alleen een waarschuwing, de andere passagier moest 95 euro betalen, zijzelf kreeg een boete van 390 euro.

„Ik krijg gelijk de volle laag, dat vind ik niet eerlijk”, aldus de Berltsumse. En dat terwijl ze al heel voorzichtig was geweest: bang als ze was om corona te krijgen was ze zeven weken niet buiten geweest. „Omdat het eng was”, zei ze. Juist daarom had ze niet met andere mensen in een kleine afgesloten ruimte moeten gaan zitten, opperde de officier. „In een auto is het misschien nog wel gevaarlijker”. Rechter Marc Brinksma verlaagde voor beide verdachten de boete van 390 naar 95 euro.

Nieuws

menu