College Súdwest heeft 'relatief eenvoudige' oplossing voor knellende Exmorraweg

Automobilisten van en naar Exmorra moeten onder het viaduct door.

Het college van Súdwest-Fryslân wil een alternatief voor de ‘verre van ideale’ ontsluiting tussen Bolsward en Exmorra. Volgens b. en w. is er een relatief eenvoudige oplossing voor handen door de Exmorraweg te verleggen en aan te laten sluiten op de rotonde in de N359 richting Workum.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Wie nu van Bolsward naar Exmorra rijdt, moet langs de gemeentelijke milieustraat via een smal, onoverzichtelijke weggetje onder het viaduct in de A7 door. Deze aansluiting is uit het oogpunt van verkeersveiligheid en doorstroming ‘verre van ideaal’, schrijft het college in een raadsvoorstel. Ook vanuit Exmorra is vaak gevraagd of dit beter kan.

De oplossing is volgens b. en w. een niet al te ingewikkelde: de huidige Exmorraweg wordt in de plannen iets afgebogen en sluit daarna direct aan op de rotonde in de N359. Daarmee wordt een rit langs de milieustraat -waar het verkeer op drukke momenten met regelmaat vast staat- omzeild. De rotonde, die nu af- en aanritten richting Workum en Sneek heeft, krijgt dan een derde aftakking.

Meer ingrepen

Het is niet de enige verkeerskundige ingreep die op de rol staat. Er wordt door Súdwest-Fryslân en de provincie al langer gewerkt aan een reconstructie van de westelijke toegang tot Bolsward. Twee rotondes met fietstunnels moeten het huidige kruispunt met verkeerslichten vervangen. Dat ontwerp moet nog verder uitgewerkt worden. Dat geldt ook voor het inpassen van de gemeentelijke buitendienst, die op het terrein van de milieustraat zou worden gevestigd. Die jas blijkt echter te krap, zo werd in juli duidelijk.

De ontsluiting van en naar Exmorra zit deze plannen niet in de weg, benadrukt het college in het raadsvoorstel. Het punt wordt op 2 november besproken in de commissie Doarp, Stêd en Omkriten, twee weken later staat het op de agenda van de raadsvergadering.

Nieuws

Meest gelezen