Club 1841 in Sneek mocht weer open: 'Ik heb de stad gemist'

Na negen lange maanden was het dit weekend feest: zaterdagavond mochten de clubs en discotheken weer open. Jeroen Broeders, eigenaar van Club 1841 in Sneek, keek ernaar uit. En de feestgangers zelf? Waren ze nog wat onwennig of werd het een avond voor in de boeken?

Zaterdagnacht mocht ook Club 1841 in Sneek de deuren weer openen.

Zaterdagnacht mocht ook Club 1841 in Sneek de deuren weer openen. FOTO NIELS DE VRIES

Bij de kroegen en clubs in Sneek mag je nog niet ‘vrij’ rondlopen, je krijgt bij binnenkomst een tafeltje toegewezen. Daar hebben ze bewust voor gekozen, zegt Broeders: ,,We wilden niet aan het testen beginnen. Een aantal mensen is daar tegen. En je gaat dat niet zo snel ieder weekend doen als je uitgaat. Op die manier kunnen we maar een kwart van de capaciteit draaien, maar het is nu even niet anders.”

Rij van tien meter

De terrassen zitten stampvol. Een groep jongens heeft een plek uitgekozen met goed zicht op de rij voor Club 1841. Want dat is het grootste probleem: doordat er driekwart minder mensen de club in kunnen, zit het pand zo vol. Tien minuten voor de opening staat er al een rij van zo’n tien meter. Niet iedereen komt binnen.

Na de ‘beklimming’ van de vertrouwde donkere trap en een wijntje later zit er nog maar een handjevol mensen in de club (al zal dat over een halfuur al helemaal anders zijn). Daphne (19) staat achter de tafel waar je lachgasballonnen kunt bestellen. ,,Ik heb de sociale contacten erg gemist. En je bent hier echt aan het werk zonder dat het voelt alsof je aan het werk bent.” Een jongen komt aanlopen en bestelt tien ballonnen. De avond is begonnen.

Vertrouwd gevoel

Broeders laat weten dat het team nog niet helemaal is wat het ooit was: ,,We zijn natuurlijk negen maanden dicht geweest, dus zijn er ook mensen van het team geweest die besloten hebben wat anders te gaan doen. Niet iedereen kon gelijk terugkomen.” Gelukkig zijn er toegewijde collega’s zoals Lizzie (22) en Lotte (19). Zij zitten een drankje te doen aan de bar, waar zij een paar keer per maand juist achter staan: ,,Het voelt hier gewoon zo vertrouwd.”

Nu er geen Sneekweek is, denk je misschien dat de jongeren wegblijven. Maar niks is minder waar. Casper (26) is met een vriendengroep vanuit Hengelo naar Sneek gekomen. ,,We hebben dit weekendje al een jaar geleden gepland, het kwam toevallig zo uit dat alles nu weer open mocht.” Op de vraag of ze het rustig aan gaan doen, antwoordt hij: ,,Nee, we gaan helemaal lam vanavond.”

Alcoholniveau op peil gehouden

Naarmate de avond vordert, wordt de sfeer alleen maar beter. Daar zijn Pim (21) en Rick (21) en hun vriendengroep een voorbeeld van. Rick komt uit Heeg en vertelt dat de keten in de dorpen rond Sneek in al die maanden wel open zijn gebleven. ,,Dat is alleen niks voor mij, deze muziek is veel meer mijn ding.” En hoe zit het met de alcohol? Zijn ze dat nog wel gewend? Pim: ,,Ik heb het niveau de afgelopen maanden goed op peil weten te houden.”

De bezoekers zijn blij dat ze weer mogen. Het enige wat ze nu nog missen, is het vrij kunnen dansen. Broeders: ,,Het gaat zo snel nu, over een maand is ongeveer iedereen die dat wil gevaccineerd, dus ik zie niet in waarom je die afstandsregels dan nog zou moeten bewaren.” Dat zou voor de ondernemer de kers op de taart zijn. Er wordt namelijk goed in de gaten gehouden of je niet te ver van je tafel staat als je aan het dansen bent. De beveiliging zit er bovenop.

De bezoekers beleven een avond als bijna-vanouds, met drankjes, bekenden van vroeger en goede gesprekken. Eenmaal weer buiten na een mooie avond, zegt een jongen in het voorbijgaan: ,,Ik heb de stad gemis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Horeca
Instagram