Chronisch zieke Vicky de Groot wordt eigen baas en wil anderen inspireren: ‘Beste keuze die ik ooit gemaakt heb’

De chronisch zieke Vicky de Groot wil anderen inspireren met een podcastreeks en een boek. Foto: Daisy's foto's.

Wat doe je als je chronische ziekte een normale baan onmogelijk maakt? De regie in eigen hand nemen. Dat is althans de gedachtegang van Vicky de Groot (31) uit Bolsward. Ze werd ondernemer en hoopt nu anderen te inspireren met een podcastreeks en een boek. ,,Het is de beste keuze geweest die ik ooit gemaakt heb.”

Tien jaar oud is ze, als ze van school wordt thuisgebracht. Ze is niet lekker. Een acute blindedarmontsteking blijkt de oorzaak. Nog diezelfde avond wordt ze geopereerd. ,,Sindsdien is de Duracellbatterij in mij nooit meer helemaal opgeladen”, zegt De Groot jaren later. Vermoeidheid, luchtwegeninfecties, misselijkheid: het is maar een greep van de symptomen waar ze mee kampt. Zelfs naar school fietsen is in die periode een te grote horde.

Ziekte unknown

Er volgen onderzoeken en tests, maar een definitieve diagnose wordt nooit gesteld. ,, Ziekte unknown noem ik het altijd. Het was wel lastig: ik voelde me ziek, maar waarom toonden de onderzoeken dat niet aan? Ik kreeg steeds halve uitslagen. Ik ben er nu ook niet meer mee bezig, maar ooit hoop ik wel op een antwoord.”

Haar middelbareschooltijd komt ze door, maar de Hotelschool blijkt een brug te ver. ,,We kunnen je wel stage laten lopen, maar dat haal je toch niet”, herhaalt ze de woorden die haar toegespeeld worden. ,,Dat was zwaar. Al die teleurstellingen maakten me heel ongelukkig.”

In haar vroege twintigerjaren zit De Groot naar eigen zeggen op een dieptepunt. Die batterij waar ze het eerder over heeft, is nog voor zo’n 40 procent gevuld. ,,Ik was best druk met werken en in het weekend ging ik naar vrienden. Mijn lichaam wilde niet meer. Het lampje ging uit.”

Frustrerend

,,Het is frustrerend”, erkent ze. ,,Een strijd tussen willen en kunnen, maar ik was te ziek om mij daar heel erg druk over te maken.” Na een moeilijke periode richt ze zich langzaam weer op. Hier en daar wat uurtjes vrijwilligerswerk vormen haar weekindeling en drie jaar geleden start ze een werk-leertraject bij zorginstelling Patyna. Eén dag in de banken, twee dagen werken. ,,Ik heb wel meteen gezegd: ik kan geen ochtenddiensten draaien, want ik slaap slecht.”

Ze merkt al snel scheve gezichten en onbegrip bij collega’s, niet in de laatste plaats omdat haar ziekte niet direct zichtbaar is voor anderen. ,,Maar ik weet nooit hoe ik me voel op een dag”, geeft De Groot aan.

Meedraaien in dienstroosters is een te zware opgave, zo blijkt. ,,Het was heel erg overleven en zoeken naar hoe ik alles voor elkaar kon krijgen. Ik zat in een negatieve spiraal.” Dat meldt ze ook aan haar leidinggevende. Over zes weken is haar laatste werkdag. ,,Ik heb het echt geprobeerd, en ik heb er ook verdriet van gehad, maar dit gaat ‘m niet worden”, is haar eigen conclusie. ,,Er viel meteen een last van mijn schouders af. Overleven wordt weer leven, zonder kwellingen.”

Het roer om

Want ondertussen gooit ze het roer om. Ze wordt ondernemer. Eigen baas, om zo haar eigen dagen in te kunnen delen. In eerste instantie assisteert ze haar vriendin Ryanne Tigchelaar -paardenfotograaf bij RMphotography- bij fotoshoots en met administratieve zaken. Als dat een steeds serieuzer karakter krijgt, volgt in oktober 2020 een gang naar de Kamer van Koophandel. VA Vicky ziet het levenslicht. ,,Dat is de beste keuze die ik ooit gemaakt heb”, kijkt ze daarop terug. ,,Het was wel spannend, maar ook een logische stap. Nu kan ik mijn eigen dagen indelen en daardoor meer ruimte voor mezelf creëren. Mijn eigen gezondheid staat daarbij voorop.” Inmiddels helpt ze een aantal bedrijven met administratieve bezigheden, in de breedste zin van het woord.

En daar stopt het niet. Het fijne gevoel dat ze ervaart, wil ze overdragen. De Groot werkt daarom sinds november vorig jaar aan het boek ‘Inspiratieverhalen’, waarin zij en andere chronisch zieke ondernemers hun verhaal doen. Via social media vindt ze dertien gelijkgestemden die ook een slepende aandoening hebben en toch hun eigen bedrijf runnen. ,,Die ontmoetingen waren heel waardevol. Daar haal ik ook weer kracht uit. Iedereen die meeschrijft is heel positief. Dat geeft aan dat je iets goeds doet. Het is een boek waar ik achter sta.”

Inspireren en motiveren

De titel zegt het al: De Groot wil anderen inspireren en motiveren. ,,Het is niet voor iedereen weggelegd”, weet ze ook. ,,Maar als je er over twijfelt om te gaan ondernemen, kun je je inlezen.”

In oktober hoopt ze dat de bundel klaar is. Ondertussen heeft ze een tweede manier gevonden om haar verhaal te delen: ,,Een klant vroeg of ik een podcast wilde maken voor zijn bedrijf. Maar toen dacht ik: waarom ga ik het niet voor mezelf doen? Ik vind praten niet erg en hoe meer mensen ik kan bereiken, hoe beter.”

Via Spotify zijn de eerste twee afleveringen van ‘chronisch ziek en ondernemen’ al te beluisteren, om de twee weken komt daar een nieuwe bij.

,,Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan”, concludeert ze. ,,Ik krijg er zelf ook energie van, maar ik doe het rustig aan. Op mijn manier. En als er maar één iemand geïnspireerd raakt, heb ik mijn doel al bereikt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân