Campinggasten It Soal in Workum willen demonstreren

De actiegroep Save it Soal, waarin staanplaatshouders van camping It Soal in Workum zich verenigd hebben, bereidt een demonstratie voor.

Stacaravans op It Soal in Workum.

Stacaravans op It Soal in Workum. FOTO SIMON BLEEKER

Bij de gemeente Súdwest-Fryslân is een aanvraag ingediend om zaterdagmiddag een manifestatie te mogen houden op de Merk. Wordt dat niet toegestaan, dan is er een alternatief, zegt Michael Westermeier van Save it Soal. ,,Wandelen mag altijd, dan wandelen we van de camping naar de stad.’’

De actie was gepland, maar krijgt meer urgentie nu deze week een nieuwe brief van de directie van It Soal is bezorgd. Daarin staat concreet welke stacaravans als eerste het veld moeten ruimen om plaats te maken voor lodges en appartementen. Deze velden moeten na de zomer van 2022 ontruimd zijn. Het gaat in totaal om zo’n zeventig plekken, zegt beheerder Frank van het Reve. Volgens Westermeier is dat een kwart van de jaarplaatsen.

Aanvraag is in behandeling

De rest kan zeker tot 2023 of mogelijk langer gebruik maken van hun vaste plek, aldus de brief. ‘Wij begrijpen uw onbegrip, boosheid en verdriet omdat een standplaats als tweede huis wordt gezien’, meldt de directie. ,,Maar wij zijn ondernemers en willen ook verder’’, licht Van het Reve toe.

Hij krijgt inmiddels ook vragen van mensen die dit seizoen al willen vertrekken en de ontwikkelingen niet afwachten. Voor deze kampeerders geeft It Soal uitstel tot 1 december om de staanplaats leeg op te leveren. Dit zou anders voor het einde van het seizoen op 1 november moeten zijn.

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft de aanvraag in behandeling, maar heeft aanvullende informatie nodig voor er een besluit genomen wordt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân