Buurtbewoners redden familie met ladders uit woning bij brand in portiekflat Sneek

Ze woonden er nog geen dag en toen moesten Leona Elzinga (51) en haar zoon Rodney Westein (20) alweer met een ladder hun woning op drie hoog ontvluchten.

De brand aan de Rijperahemstraat in Sneek.

De brand aan de Rijperahemstraat in Sneek. FOTO DE VRIES MEDIA

,,We waren vrijdag vanuit Spijkenisse net hierheen verhuisd en ’s avonds moesten we gered worden’’, vertelt de vrouw in de hal voor haar woning op de derde verdieping. De muren zijn er zwart van de rook. Vijf plastic plantjes op de vensterbank van een eveneens zwartgerookt raam lijken door de rook en hitte verwelkt.

Lees ook | Explosieven in Sneek zijn vondst metaaldetector, hennepkwekerij in hetzelfde huis is 'heel klein'

De brand in het appartementencomplex aan de Rijperahemstraat in Sneek brak vrijdag rond een uur of 7 uit. Het complex moest vanwege de brand worden ontruimd. Daardoor werden in een andere woning een hennepplantage en vermoedelijke explosieven gevonden.

 

Gitzwarte wolken

Samen met vader en man Ronald Martens (50), die al sinds mei in het pand woont, hoorde het duo plots een klap. ,,Ik dacht dat de buurman was gevallen’’, zegt Martens. Door een spionnetje in de deur keek Martens naar buiten. ,,Maar ik zag niks. Toen ik de deur opende, kwamen gitzwarte wolken naar binnen.’’

Bij de woning van de buurman die op dezelfde etage zit, was brand uitgebroken. Volgens de familie omdat er iets misging met diens petroleumkacheltje.

De hal met daaronder de trap was de enige uitgang. Dus haalden ze de verhuisdozen bij een raam aan de voorkant weg. ,,Iemand riep: zal ik een ladder halen?’’ In paniek zochten de bewoners naar hun twee katjes en hun drie hondjes. De katten waren nergens te bekennen.

47-jarige bewoner aangehouden

Doodsbang gingen eerst de vrouw en de zoon naar beneden. ,,Ik heb ook nog hoogtevrees’’, vertelt de vrouw. Daarna volgde Martens. De hondjes gingen mee onder de arm.

Per ambulance ging het drietal naar het ziekenhuis. Allemaal hadden ze ademhalingsproblemen. ,,We zijn een paar uur later met een dierenambulance bij het ziekenhuis opgehaald’’, glimlacht Elzinga. ,,Door collega’s van de Dierenbescherming waar we werken.’’

Ook de buurman moest met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. Hij verblijft volgens zijn buren inmiddels in een andere woning vlakbij. De 47-jarige bewoner van de woning met hennep en explosieven is opgepakt.

Katten onder bed verstopt

Het echtpaar is de buren ,,heel dankbaar’’. ,,We zaten als ratten in de val’’, zegt Elzinga. Eenmaal thuis bleken de katjes zich te hebben verstopt onder het bed van de zoon.

Vooral Martens heeft nog wel last van de ingeademde rook, Elzinga iets minder. Zij heeft vooral af en toe nog last van huilbuien. ,,Maar’’, zegt ze, terwijl ze haar hand op de schouder van de man legt, ,,het gaat. We hebben gelukkig elkaar.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Video