Jannewietske de Vries bespreekt met andere burgemeesters uit Friesland de brandbrief van Bolswarder ondernemers. 'Den Haach, kom mei in iepeningsplan dat perspektyf biedt en dúdlikens jout.'

Niels Engelmoer heeft als voorzitter van Vereniging Ondernemend Bolsward een brandbrief gestuurd naar burgemeester Jannewietske de Vries. Zij overlegt er donderdag over met Friese collega-burgemeesters. Foto: Johan Vogelzang

Burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân gaat de inhoud van de brief van verontruste Bolswarders ondernemers donderdag bespreken met andere Friese burgemeesters in hun gezamenlijke vergadering. Er zal een statement worden gemaakt richting het nieuwe kabinet Rutte IV.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Ze wil de Bolswarder brief gebruiken om er samen met de andere burgemeesters een stevig signaal van te maken richting het nieuwe kabinet Rutte IV. “Dat moet ek it sinjaal nei Den Haach wêze: ‘Kom no mei in iepeningsplan dat perspektyf biedt en dúdlikens jout, ek oer de koroanastipe’.”

De burgemeester begrijpt de situatie van de ondernemers. “De ûndernimmers en harren famyljes witte net wêr’t se oan ta binne en kinne net mear. De rek is der no echt út.”

Het nieuwe kabinet Rutte IV moet het besluit nemen, dat is niet aan de burgemeesters

Het openen van de mienskip, zoals voorzitter Niels Engelmoer van Vereniging Ondernemend Bolsward vraagt, is niet aan haar. Daar beslist de nieuwe Nederlandse regering over vanuit Den Haag, die deze week na 299 dagen demissionair te zijn geweest van start is gegaan.

In de brief die Engelmoer afgelopen weekend naar de burgemeester en naar diverse media stuurde, vraagt hij de burgemeester om lokale ondernemers de mogelijkheid te geven om omzet te maken door de deuren weer te laten openen. Zoals gemeld gaat de burgemeester daar niet over.

‘Ondernemingen kunnen misschien nog maar nét behouden worden’

Engelmoer hoopt dat zijn signaal in elk geval iets in de politiek teweeg brengt. Het heropenen van winkels is erg belangrijk meldt hij. ‘En dan kunnen diverse ondernemingen in de gemeente nog, maar dan ook echt nog maar nét, behouden worden, voor dat ze omvallen’, schrijft hij in de brief.

Remco Wierema, ondernemer van ’t Veerhuys in Bolsward: “Met name in de horeca is het vijf voor twaalf.” Naast enorme omzetdalingen is het daar een grote uitdaging om personeel te behouden.

Volledige heropening is volgens Wierema de enige optie om bedrijven te redden

“Onze horeca-mensen hebben in de afgelopen twee jaar al bijna tien maanden thuis gezeten, vrijwel zonder uitzicht elke dag weer. Uiteindelijk ga je dan op zoek naar iets wat je wel gelukkig maakt en zo raken we steeds meer personeel kwijt”, aldus Wierema. Hij geeft aan dat volledige heropening, zowel binnen als buiten, de enige optie nog is om bedrijven te redden.

Ondernemersvoorzitter Engelmoer vindt dat de Bolswarder bedrijven die nu gesloten zijn, uitstekend gereguleerd en met inachtneming van coronaregels open kunnen.

‘Winkels moeten toch open kunnen, met regulering van klanten zoals u van ons gewend bent’

“Het moet toch ook gewoon kunnen. Nogmaals mét regulering van klanten zoals u (Burgemeester Jannewietske, red) van ons gewend bent. Want terwijl wij dicht waren zijn de besmettingscijfers tot grootste hoogten geklommen.”, schrijft hij in de brandbrief.

“Dat is eigenlijk het bewijs dat winkels, horeca, theaters, musea en bioscopen weer open moeten om mensen achter hun voordeur en/of uit keten/honken en dergelijke te trekken en gereguleerd te spreiden onder ‘mienskippelijke’ tijdverdrijven. Al deze sectoren hebben bewezen dat ze veilig en gereguleerd open kunnen en om kunnen gaan met corona-maatregelen”, aldus Engelmoer.

Nieuws

menu