Burgemeester Súdwest-Fryslân: Ongeval Boazum extra schrijnend vanwege afspraken met ProRail over beveiliging overweg 

Al jaren willen de gemeente Súdwest-Fryslân, de provincie en spoorbeheerder ProRail de onbewaakte overgang bij Boazum aanpakken. Dat maakt het ongeval extra schrijnend, zegt burgemeester Jannewietske de Vries.

Ze is aangedaan door het ongeluk en is zaterdag ter plaatse geweest in Boazum om haar medeleven te tonen. Bij een botsing tussen een trein en een auto kwam een 79-jarig echtpaar uit het Noord-Hollandse Schagen om het leven.

,,Dit is een tragisch ongeluk dat ons allemaal aangrijpt’‘, aldus De Vries. ,,Wij leven mee met de nabestaanden en andere direct betrokkenen. Het ongeval is extra schrijnend omdat afspraken met ProRail zijn gemaakt om de spoorwegovergang in 2022 veiliger te maken, met spoorbomen, bellen en alarmlichten.’‘

Verder wil De Vries momenteel niet reageren. Haar woordvoerster Wendelin Wielenga zegt dat afgesproken is dat de woordvoering bij ProRail ligt. Al jaren wordt er gesproken over de aanpak van niet actief beveiligde overweg aan de Singel. De weg leidt naar camping Nij Wybranda en die dient te allen tijde bereikbaar te blijven. Zomaar de overgang opheffen was dus geen optie, laat Aldert Baas van ProRail weten. In 2019 was er ook al een (lichte botsing) bij de overweg, maar toen liepen er al gesprekken over de beveiliging ervan.

Volgens Baas is de overweg begin 2023 dan eindelijk beveiligd. ,,Zo’n ongeluk geeft maar weer eens aan hoe belangrijk de aanpak niet actief beveiligde overwegen is. ProRail wil ze het liefst allemaal opheffen, maar zo simpel ligt dat vaak niet. Tot de beveiliging er is, moet je donders goed uitkijken.’‘

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
112 nieuws