Bolswarder (45) steelt winkelkar van de Voedselbank en krijgt forse celstraf

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Terwijl hij er zelf klant is, graaide een 45-jarige man uit Bolsward begin april een goedgevulde winkelkar van de Voedselbank mee, met daarin producten die bestemd waren voor de liefdadigheidsinstelling. De man kreeg maandag van politierechter Marja Noorman een forse gevangenisstraf.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De spullen in de winkelkar waren door klanten van een plaatselijke supermarkt vrijwillig gedoneerd. De man zei dat hij onder invloed was toen hij de winkelkar stal. „Ik deed mijn ding, ik dacht niet na. Het gebeurde in een fractie van een seconde, ik zette mijn eigen kar neer en liep ermee naar buiten.” Hij nam de kar mee naar een kameraad, waar de inhoud werd verdeeld.

De mensen van de Voedselbank hadden voor de rechtszaak een schadeclaim in kunnen dienen. Dat hadden ze niet gedaan. Tegen de politie zeiden ze dat ze hoopten dat de spullen op een goede plek terecht waren gekomen en dat de verdachte ze goed kon gebruiken. Het was eigenlijk „een dubbele diefstal”, vond officier van justitie Ger Strootker. „Van de mensen die de spullen in de kar leggen en van de mensen die het nodig hebben.” De Bolswarder komt zelf ook bij de Voedselbank.

Lijvig strafblad met vooral veel diefstallen

Een paar maanden eerder had hij bij de Aldi een pakje shag gestolen. Hij ontkende het, maar een medewerker van de supermarkt wist zeker dat hij het pakje rokerij in zijn zak had gestoken. Hij kwam even vast te zitten, maar werd toch weer vrijgelaten, onder strenge voorwaarden. Eén van die voorwaarden was geen strafbare feiten plegen. Rechter Noorman: „En een paar maanden later loopt u met die kar weg.”

De Bolswarder heeft een lijvig strafblad – 28 pagina’s – met vooral veel diefstallen. Nadat hij in december op vrije voeten kwam, moest hij zich melden bij de verslavingszorg en werd hij ondergebracht in een huisvestingsproject voor dak- en thuislozen. Een langdurige vrijheidsstraf zou waarschijnlijk betekenen dat hij het pasverworven dak boven zijn hoofd weer kwijt zou raken. Daar had de rechter geen boodschap aan.

Hulpverleners hebben al veelvuldig geprobeerd hem op het rechte pad te krijgen en te houden. „U krijgt iedere keer kansen, maar wat doet u er eigenlijk mee?”, verzuchtte de rechter. De Bolswarder liep in twee verschillende proeftijden: in 2019 kreeg hij van de rechter voorwaardelijke celstraffen van zes en tien weken opgelegd. Noorman bepaalde dat hij beide straffen alsnog uit moet zitten. Voor de diefstal van de shag en de winkelkar van de Voedselbank legde de rechter nog eens zes weken cel op.

Nieuws

menu