Boeren uit Friesland en Noord-Holland ontmoeten elkaar op het midden van de Afsluitdijk: het fusiedocument is ondertekend

Jitty van der Werf leest en ondertekent het document: ‘Bij deze heet ik jullie welkom in Friesland’. FOTO LC

Vanuit Friesland zijn tientallen boeren naar Breezanddijk afgereisd, waar ze hun collega’s uit Noord-Holland treffen. Boeren uit Noord-Holland willen graag bij Friesland horen, omdat ze ‘daar’ wel luisteren naar de boeren.

De Friese boeren verzamelden zich bij Zurich, waar ze werden ondersteund voor politie. In colonne reden ze vanaf 12:00 uur naar Breezanddijk. Zeker 30 trekkers zijn aanwezig. Ook zeker 50 trekkers uit Noord-Holland zijn vanuit Den Oever naar Breezanddijk gekomen.

Ook Brabantse boeren voeren vrijdag actie met een Fries tintje. Zij willen dat de strenge regels omtrent de stikstof van tafel gaan, net als in Friesland, en lopen met de Friese vlag rond.

Bekijk ook | Boeren sluiten pact op Afsluitdijk

Lange file door ongeluk

Door een ongeluk ter hoogte van Breezanddijk in de richting van Friesland staat er een lange file vanaf Noord-Holland tot aan de sluizen aan de Friese zijde. Verkeer dat naar Friesland wil, moet rekening houden met ernstige vertraging.

Verkeer vanuit Friesland richting Noord-Holland moet ook rekening houden met ernstige vertraging. Door werkzaamheden aan de Afsluitdijk is er maar één rijstrook beschikbaar, die wordt gebruikt door de boeren.

Halverwege de Afsluitdijk

De boeren uit beide provincies ontmoeten elkaar halverwege de Afsluitdijk. Op de dijk ondertekenden de boeren op ludieke wijze een fusiedocument. Met het tekenen van dat document willen de boeren dat Noord-Holland bij Friesland gaat horen, omdat ,,men in Friesland wel naar de boeren luistert en in Noord-Holland niet”.

Jitty van der Werf leest en ondertekent het document: ‘We binne allegearre boer, dit is in teken fan ‘saamhorigheid’. Se binne fansels wolkom yn Fryslân.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Stikstof