Begraafplaats-bloemendief stopt niet na waarschuwing politie Sneek. Het Openbaar Ministerie is nu aan zet

Zomaar een mooi graf met mooie bloemen op de Algemene Begraafplaats in Sneek. Dit graf en deze bloemen hebben overigens niks met deze kwestie te maken. Foto: Johan Vogelzang

De waarschuwing van de politie Sneek aan de man die ervan wordt verdacht anderhalf jaar lang bloemen te hebben gestolen van de Algemene Begraafplaats, heeft niet geholpen. De politie onderneemt verdere stappen en heeft het dossier doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Het OM gaat bekijken of het er een officiële rechtszaak van maakt of niet.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

,,We hebben de verdachte gehoord, rapport opgemaakt en zijn dossier naar het Openbaar Ministerie gestuurd”, zegt een woordvoerder van Politie Noord-Nederland. ,,Meer kan ik er niet over zeggen.”

Enkele weken geleden kreeg de Sneker bloemendief een waarschuwing van de politie. Dat bleek niet voldoende om hem te stoppen. Waarom er nu wel een officiële zaak van is gemaakt, wil de politiewoordvoerder niet zeggen.

Beheerder van de Algemene Begraafplaats heeft ook aangifte gedaan

Dat de beheerder van de Algemene Begraafplaats inmiddels ook aangifte tegen de man heeft gedaan, zal ongetwijfeld meespelen. Hoe de verdachte zich heeft opgesteld ten opzichte van de politie, of hij heeft meegewerkt of niet, is gissen. De politiewoordvoerder geeft daar geen openheid van zaken in.

Eerder had Hans Nijboer uit Sneek al uit eigen beweging maandenlang onderzoek naar de bloemendief gedaan, omdat er steeds bloemen verdwenen bij het graf van zijn schoonvader: emotioneel erg vervelend voor zijn 83-jarige schoonmoeder. De kostenpost qua bloemen bedraagt ongeveer vijfhonderd euro: veertig keer 12,50 voor een bos bloemen. Ook verdween er af en toe een bloempot.

Er zijn meerdere bloemen verdwenen, al zijn daar geen aangiftes van

Hij hoorde dat er ook bij anderen op de begraafplaats regelmatig bloemen verdwenen, al deden die mensen geen aangifte bij de politie. Toen Nijboer uiteindelijk de dader op heterdaad wist te filmen, kwam hij erachter waar de bloemen steeds naartoe werden gebracht. Die gingen naar het graf van de overleden vrouw van de man.

Nijboer deed aangifte bij de politie. Later, tijdens de Sneekweek, betrapte Nijboer de man nog eens op heterdaad en bracht hij de man naar het politiebureau. Daaruit volgde de waarschuwing die de man kreeg van de politie op het bureau in Sneek.

Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog niet duidelijk

Wanneer en of de zaak voor de rechter komt, is afhankelijk van het Openbaar Ministerie en die kan op dit moment nog niet zeggen wanneer dat gaat gebeuren. De bloemen op het graf van Nijboer zijn schoonvader blijven tegenwoordig in elk geval wel liggen. ,,Het is nu gelukkig een stuk rustiger”, zegt hij.

Nieuws

menu