De Blauhúster Merke gaat weer naar paarden ruiken; dorp tuigt na pijnlijk verlies Fokdei nieuw concours hippique op

De befaamde Blauhúster Merke moest het vorige zomer voor het eerst in zeventig jaar zonder Friese paarden doen. Na het pijnlijke verlies van de Fokdei tuigde het dorp een plan op voor de Blauhúster Hynstedei. Een nieuw concours hippique dat ervoor zorgt dat het eind augustus niet alleen naar bier, maar ook weer vertrouwd naar paarden ruikt onder de Sint Vitus.

De befaamde Blauhúster Merke verloor na 70 jaar de Fokdei van Friese paarden, het evenement verkaste naar de manege in Harich. Het dorp heeft nu een nieuw concours hippique opgetuigd waardoor de paarden deze zomer terugkeren onder de Sint Vituskerk. Hendrik Brandsma is alvast begonnen met oefenen met zijn aanspanning.

De befaamde Blauhúster Merke verloor na 70 jaar de Fokdei van Friese paarden, het evenement verkaste naar de manege in Harich. Het dorp heeft nu een nieuw concours hippique opgetuigd waardoor de paarden deze zomer terugkeren onder de Sint Vituskerk. Hendrik Brandsma is alvast begonnen met oefenen met zijn aanspanning. Foto: Niels de Vries

Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het was in de feesttent op de Blauhúster Merke afgelopen zomer. ,,In ploechje fan in man as seis” stak met een biertje in de hand de koppen bij elkaar. Wat voelde het onwennig dat ze op de zaterdagmiddag van het fameuze driedaagse dorpsfeest hier aan de bar hingen en niet aan de keuringsring op een weiland aan de dorpsrand.