Bestuurder uit Kimswerd vluchtte voor controle avondklok en belandde met de auto in de sloot

Wat in de periode van de avondklok begon als een normale controle, eindigde in een achtervolging met twee politiewagens en een BMW die eindigde in de sloot naast de Kimswerderlaan bij Kimswerd.

Rechtbank Leeuwarden.

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Maandag zat de bestuurder van de BMW, een 46-jarige man uit Kimswerd, bij de politierechter. Er stonden drie verwijten op zijn dagvaarding: hij zou een politiewagen hebben vernield, hij zou de plaats van het ongeval hebben verlaten en hij had gevaarlijk rijgedrag vertoond. De verdachte was duidelijk van mening dat het gevaarlijke rijden vooral van de zijde van de politieagenten was gekomen. Hij had zich opgejaagd gevoeld door de twee surveillancewagens en was volgens eigen zeggen in paniek geraakt.

Hij reed op 24 januari aan de noordzijde van Harlingen in zijn BMW toen een politiewagen hem tegemoet kwam. Omdat op dat moment de avondklok van kracht was, keerden de agenten de auto om te kijken of de verdachte in overtreding was. Dat was hij niet, hij kwam uit de ploegendienst en had een verklaring van de baas bij zich. Hij kreeg een stopteken, maar in plaats van te remmen reed hij door.

De agenten riepen vervolgens versterking op en richting Kimswerd kreeg de verdachte twee politieauto’s achter zich aan. Een auto bleef erachter en de tweede ging naast de BMW rijden. Dat ging niet goed. Volgens de verdachte ging de politiewagen voor hem „vol in de ankers”, waardoor hij moest uitwijken en in de berm terechtkwam. Eenmaal terug op de weg hoorde hij een harde „bop” en vervolgens stond hij met de auto andersom in de sloot.

Agenten zaten ‘als een stel bezetenen’ achter hem aan

Toen hij uitstapte werd hij gepepperd, volgens de agenten omdat hij wild met een tas om zich heen zwaaide. De Kimswerder was niet te spreken over het politieoptreden. De agenten zouden „als een stel bezetenen” achter hem aan hebben gezeten. Hij was nog steeds „woest”. „Ik ben zo teleurgesteld in de overheid en het politieapparaat. Het begint hier op een bananenrepubliek te lijken”.

Bovendien was de schade aan zijn auto „enorm” en vond hij dat hij daarmee al genoeg was gestraft. In zekere zin vonden officier van justitie Theorine Scholte en rechter Gustaaf Wijnands dat ook. De officier en de rechter concludeerden dat ze niet konden bewijzen dat de man bewust tegen de politiewagen was gereden. Van vernieling van de auto werd hij vrijgesproken. Ook voor het doorrijden nadat de BMW in aanraking was gekomen met de politiewagen – verlaten van de plaats van het ongeval – was onvoldoende bewijs.

De man had volgens de officier en de rechter wel gevaarlijk gereden, daarvoor kreeg hij een rijontzegging van drie maanden. Omdat hij zijn rijbewijs al drie maanden kwijt is geweest, ‘voelt’ de verdachte die straf niet. Hij kon zich wel vinden in het oordeel van de rechter, hij gaat niet in hoger beroep. “Ik weet zelf ook wel dat ik fout ben geweest”, zei hij aan het eind van de zitting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Rechtbank