Besmette asielzoekers Sneek naar corona-quarantainelocatie in Zoutkamp verhuisd

FOTO NIELS DE VRIES

De bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) Sneek met het coronavirus zijn dinsdag naar de corona-quarantainelocatie in Zoutkamp verhuisd. Samen met hun gezinsleden en huisgenoten gaan zij daar twee weken in quarantaine.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het gaat in totaal om ongeveer 60 personen. Ze zijn dinsdag aan het eind van de middag met vier bussen en een taxi van Sneek naar Zoutkamp gebracht. Eén tas met kleding en persoonlijke spullen mocht mee, de vuile was moest mee, net als eten voor de avond en donderdagochtend. Twintig minuten kregen de met corona besmette bewoners en hun familieleden van het asielzoekerscentrum in Sneek om klaar te staan.

De operatie, onder toezicht van politie en bewaking, verliep gespannen. In elk geval één bewoner weigerde vrijwillig mee te gaan. De man is onder dwang de bus in geholpen. Het gezin waarbij als één van de eerste een coronabesmetting is vastgesteld, blijft in azc Sneek om de isolatieperiode te volmaken die voor hen bijna afgelopen is.

Tot nu toe hebben de besmette bewoners milde tot geen gezondheidsklachten. Tijdens de isolatieperiode mogen de asielzoekers hun woonruimte niet verlaten. Ze worden voorzien van maaltijden, drinken en alles wat voor de eerste levensbehoefte nodig is. Ook is er medische zorg beschikbaar.

Het is in Zoutkamp mogelijk om niet-besmette personen - die niet bij het gezin met een besmette persoon horen - gescheiden te huisvesten. Dit lukte in het azc in Sneek niet. Het COA kan tot uiterlijk 25 mei gebruik maken van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. Voor wie de quarantaine kan worden opgeheven, kan terug naar Sneek. Voor de mensen die voor deze datum nog niet uit isolatie kunnen, wordt een andere plek gezocht.

Voor de overige bewoners van het asielzoekerscentrum gelden weer dezelfde regels als voor iedereen in Nederland.

Nieuws

menu