De Lancaster ED603 in het IJsselmeer wordt in september geborgen. Mogelijk bevinden zich stoffelijke resten van bemanningsleden aan boord.

In de Alde Feanen werd in 2018 een monument onthuld ter nagedachtenis aan een neergestorte Lancaster op het eiland De Ald Dwinger.

In de Alde Feanen werd in 2018 een monument onthuld ter nagedachtenis aan een neergestorte Lancaster op het eiland De Ald Dwinger. Foto: Marcel van Kammen

In september begint de berging van een Lancaster uit de Tweede Wereldoorlog die in het IJsselmeer ligt op 6 kilometer afstand van Breezanddijk.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De hele operatie gaat vier tot vijf weken duren, meldt de gemeente Súdwest-Fryslân die tot de berging besloten heeft. Daarin speelt mee dat er mogelijk stoffelijke resten van drie bemanningsleden aanwezig zijn. Nabestaanden hebben om de berging gevraagd en uit respect voor hen voert de gemeente dit uit samen met het ministerie van Defensie en Leemans Speciaalwerken. Bij het werk moet een stuk van het IJsselmeer drooggelegd worden. De Lancaster ED603 raakte in 1943 beschadigd bij een aanval op de Duitse stad Bochum. Op de terugweg naar Engeland schoot een Duitse nachtjager het toestel neer. De lichamen van vier bemanningsleden spoelden aan, maar de andere drie zijn nooit gevonden.