Autocross in Wons mag, maar bouwwerken mogen niet blijven staan

Een autocross-evenement houden op het terrein in Wons is toegestaan. Maar de bouwwerken die ervoor nodig zijn, mogen niet blijven staan.

Autocross in Wolsum in 2019

Autocross in Wolsum in 2019 FOTO NIELS DE VRIES

De autocrossclub in Makkum heeft geen kosten hoeven maken voor de aanvraag van een vergunning om bouwwerken te plaatsen ten behoeve van de wedstrijden op het crossterrein in Wons. Dit antwoordt het college van Súdwest-Fryslân op vragen van het CDA. Deze partij vroeg zich af of de gemeente aansprakelijk gesteld kan worden door de autocrossclub omdat de vergunning uiteindelijk niet verleend werd.

Vergunning autocross

De autocrossclub had naar eigen zeggen 10.000 euro aan flora- en faunaonderzoek uitgegeven. Maar deze uitgave is gedaan ten behoeve van een andere vergunning, die de club wel heeft gekregen, aldus het college. Eerder vroegen de autocrossers een omgevingsvergunning aan om vier jaar lang een autocross-evenement op het terrein aan de Weersterweg te mogen houden. Hiervoor was het flora- en faunaonderzoek noodzakelijk. Er kwamen bezwaren binnen, maar die werden afgewezen waardoor de vergunning voor vier jaar onherroepelijk werd.

Los van deze vergunning vroeg de organisatie van de jaarlijkse race een vergunning aan voor het plaatsen van betonblokken, vangrails en het opwerpen van een bult om een greppel te kunnen graven. Ook deze aanvraag werd gedaan voor vier jaar, wat inhield dat alle bouwwerken de volledige vier jaar aanwezig zouden zijn in het weiland, dat een agrarische bestemming heeft. Hiertegen kwam minicamping De Weeren in het geweer. De bezwarencommissie adviseerde de gemeente daarop deze al verleende vergunning te herroepen.

Bouwwerken

Wat het college betreft mogen de bouwwerken wel geplaatst worden, maar mogen ze niet vier jaar blijven staan. Ze mogen er alleen staan in de periode van het autocross-evenement. Voor dat evenement bestaat nog steeds een vergunning.

Riekje van der Woude van de minicamping zegt zich dagelijks te ergeren aan het uitzicht vanaf haar erf. ,,Die betonnen blokken staan daar maar in het weiland.’’ Zij wil het liefst het hele evenement keren omdat het haar klanten kost. Niet alleen die ene dag van de cross, zegt ze, maar ook als daarvoor en daarna de op- en afbouw plaatsvindt en er vrachtwagens het land inrijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân