Anti-kraak wonen in een voormalig bankgebouw is zo slecht nog niet. 'Ik heb wel slechtere huisbazen meegemaakt', zegt Patrick Jansen

Patrick Jansen schildert, woont en slaapt in zijn ruime kamer in het voormalige bankgebouw in de binnenstad van Bolsward. Foto: Johan Vogelzang

Hoe zou het toch zijn om in een voormalige bankgebouw te wonen? In Bolsward wordt de voormalige Rabobank bewoond door anti-krakers, zij huren hun ruimte van verhuurder Carex. We vroegen het aan Patrick Jansen (27).
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Patrick Jansen is één van de vier bewoners in de voormalige Rabobank aan de Skilwyk, in het centrum van de stad Als ‘anti-kraker’ huurt hij er een ruime kamer waarin hij kan wonen, werken en slapen. Heeft een rij zelf gemaakte schilderijen tegen de muur staan en een bureau met computer en tekentablet waar hij digitale schilderijen op maakt.

‘Als ik buiten wil zijn, ga ik op een bankje aan de Stoombootkade zitten’

Drie mannen en een vrouw huren er een kamer. Met veel wc’s op de gangen, maar met maar één keuken en één douche. Patrick (27) woont beneden, de keuken en douche zijn boven. Je blijft in beweging als je er woont, dat is duidelijk. Het hebben van een eigen tuin mist hij niet. “Als ik buiten wil zijn ga ik op een bankje aan de Stoombootkade zitten, of ergens anders. Bolsward heeft best veel mooie plekken.”

Na het VMBO in Bolsward, HAVO in Sneek en verschillende HBO-studies in Leeuwarden, Groningen en eentje in Zwolle, is de in Nijland opgegroeide Patrick weer terug in bekend gebied. De kunst en het maken ervan blijft zijn leven beheersen, andere studies hebben niet zijn hart gestolen, evenals de Kunstacademie overigens.

Schildert op doek en schildert digitale kunst

Je hart volgen, maar toch met zakelijke grondslagen, dat is wat hij doet. Zijn bijbaantje van twee dagen per week in de horeca levert vanwege corona weinig uren en inkomsten op. Hij leeft van zijn investeringen in aandelen en investeert in cryptocurrency en maakt digitale kunst die je met NFT’s kunt kopen. “Dat is iets nieuws en heeft echt veel potentie.”

Met twee vrienden is hij ermee bezig. Eentje van hen beheert het Twitter-account, de ander is de IT-programmeur en hij is de kunstenaar die de digitale schilderijen maakt. Verder sport hij tweemaal per week als rugbyer in Sneek, sport tweemaal per week bij een personale life coach/trainer in Leeuwarden. “Dat houdt me wakker”, zegt hij.

‘Ik heb wel slechtere huurbazen meegemaakt’

De huur is laag met 300 euro per maand inclusief gas, water en licht. Hij is best tevreden over verhuurder Carex. “Ik heb wel slechtere huurbazen meegemaakt.” Het verhaal van een vriendin van een nicht van hem, uit Amsterdam, is hem nog altijd bij gebleven.

Zij huurde tientallen jaren geleden voor een maandelijks laag bedrag ‘anti-kraak’ zoals dat heet en kon daardoor sparen om enkele jaren later een groot huis te kunnen kopen. Patrick hoopt daar stiekem ook op, dat zou mooi zijn. Hij wil dan best zijn eigen huis(je) bouwen.

‘Ooit mijn eigen tiny house bouwen, met grond er omheen’

“Ik heb een paar maanden bouwkunde gestudeerd, ik heb een baantje in de elektriciteit gehad (‘welke opleiding heb ik eigenlijk niet gedaan’, lacht hij) en als ik me er echt op ga richten kan ik ooit zelf mijn eigen huis wel bouwen. Ik denk dat het dan een tiny house gaat worden met grond er omheen.”

Zo’n grote kamer waarin je woont, werkt en slaapt en het delen van de keuken en douche met anderen, hij zit er voorlopig prima mee in zijn vel. “Ik vind mijn oplossingen wel om mijzelf te zijn.

Nieuws

menu