700 euro boete voor charterschipper voor bijna-aanvaring op de Waddenzee

Bij een bijna-aanvaring met een viskotter op de Waddenzee, op 24 september 2019, voor de kust van Zurich, sneuvelde de achterste mast van charterschip Waterwolf uit Enkhuizen. Van de vissersboot, de HK-83, raakte het vistuig beschadigd. De schipper van het charterschip moest donderdag voor de kantonrechter verschijnen.

Rechtbank Leeuwarden.

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De schipper, een 52-jarige inwoner van Amsterdam, kwam niet opdagen. Het verwijt dat hem werd gemaakt was dat hij onvoldoende maatregelen had genomen om een aanvaring met de kotter te voorkomen. Datzelfde verwijt viel de schipper van de vissersboot overigens ook ten deel. Het kwam hem op een boete van 700 euro te staan. De visserman betaalde de boete meteen, daarom hoefde hij geen verantwoording af te leggen bij de kantonrechter.

De Amsterdammer had het schikkingsbedrag niet betaald. De rechter bepaalde dat de charterschipper alsnog over de brug moet komen, hij moet ook 700 euro betalen. Zijn schip was in een laat stadium voor de viskotter langs gevaren. Een aanvaring werd voorkomen, maar doordat de visgiek bleef hangen achter de verstaging brak de achterste mast – de bezaansmast – van de Waterwolf af. Van de 26 opvarenden, een groep Duitse scholieren, kwamen de meesten met de schrik vrij.

Een passagier raakte lichtgewond aan de rug doordat de leuning van de bank waar hij op zat was gespleten. Volgens de politie gaven de schippers elkaar de schuld. In feite was dat ook de uitkomst van het onderzoek: de politie concludeerde dat beide schippers hadden kunnen voorkomen dat de schepen met elkaar in aanraking kwamen. Die conclusie trok de kantonrechter ook. De schippers hadden elkaar via de marifoon kunnen waarschuwen, of ze hadden de koers of de snelheid kunnen aanpassen, stelde rechter Brinksma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Rechtbank