150.000 euro boete voor scheepsbouwer De Vries uit Makkum na sloop asbestschip Freddy Heineken

De Something Cool van Freddy Heineken in betere tijden.

De Something Cool van Freddy Heineken in betere tijden. Foto: Feadship

De Vries Scheepsbouw in Makkum is veroordeeld tot een boete van 150.000 euro voor het in gevaar brengen van werknemers. Ze liet het jacht van Freddy Heineken slopen terwijl het bedrijf wist dat het schip vol asbest zat.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Dat blijkt uit het vonnis donderdag in de strafzaak van de rechtbank in Zwolle. De directeur van de Friese scheepsbouwer kreeg een werkstraf van 240 uur. Hij gaf volgens de rechters leiding aan het misdrijf. De zaak draait om het jacht Something Cool van biermagnaat Freddy Heineken. Na zijn dood verkocht de familie Heineken het klassieke schip uit de jaren ‘60 aan De Vries.

Nog voor de aankoop werd een asbestrapport opgemaakt, waaruit bleek dat er asbesthoudend materiaal in de machinekamer zat, wat ook verwacht werd. Maar hoe grondig was dat rapport? Het schip onderging een grondige opknapbeurt waarbij telkens meer asbest werd aangetroffen. Nadat de werf tonnen had uitgegeven aan het jacht, bleek bij een derde asbestrapport het schip zo vol asbest zat dat sanering onhaalbaar was. Vervolgens werd de Something Cool voor de schrootwaarde aan SimmereN verkocht. Dit Groningse sloopbedrijf zette in januari 2017 de slijptol in het jacht, maar voordat de werkzaamheden waren afgerond stond de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de stoep. Die was getipt dat er een asbestschip werd gesloopt.

Werf heeft sloopbedrijf misleid

De werf heeft het sloopbedrijf misleid door niet te vertellen dat er nog asbest in het schip zat. Ook werd informatie achtergehouden en werd de indruk gewekt dat het schip was gesaneerd. Zo ontbraken de stickers met de ‘A’ van asbest, die er eerder nog wel op zaten. Het schip is door werknemers van SimmereN met snijbranders in stukken gesneden. Zij droegen daarbij geen mondkapjes of speciale beschermende kleding. Ook zijn bij het slopen van het schip geen maatregelen getroffen om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Het kan niet anders dan dat bij het slopen een grote hoeveelheid asbestvezels in de lucht is gekomen en dat de werknemers van het sloopbedrijf daaraan zijn blootgesteld, zo oordeelt de rechtbank. Ook een medewerker van De Vries kreeg een werkstraf. Tegen de werf was een boete van 150.000 euro geëist.

Ook het schrootbedrijf is veroordeeld. Ze kreeg een boete van 25.000 euro, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk. De directeur en een medewerker kregen werkstraffen opgelegd. Het OM had om een boete van een ton gevraagd.