Samen met

Toneelclub houdt petitie om café Drachtstercompagnie te behouden

Het café in Drachtstercompagnie. Eigen foto

Het enige dorpscafé met zaal en podium in Drachtstercompagnie is in gevaar. Het café, waar onder meer de oudste toneelvereniging van Smallingerland ‘Mei Inoar Ien’ gebruik van maakt, staat op het punt te verdwijnen. De toneelclub probeert sluiting te voorkomen met een petitie.
Lees meer over
Drachtster Courant

„Zonder café met zaal en podium in Drachtstercompagnie wordt toneelvereniging ‘Mei inoar ien’ zo goed als zeker opgeheven en verdwijnt de oudste vereniging van Smallingerland. Die bestaat 128 jaar”, aldus Tseard Jager van de vereniging. Hij vreest dat de huidige eigenaar Bonne Aans het pand verkoopt aan de gemeente, die sloop voor ogen zou hebben.

„In september 2019 hadden we een gesprek met kroegeigenaar Bonne Aans, er waren toen plannen voor een nieuw multifunctioneel centrum. Aans zag dat als een concurrent en vroeg wat wij als toneelvereniging wilden doen. Naar de nieuwe zaal of het café. Wij hebben hier een prachtige zaal met podium voor repetities en uitvoeringen, dus hadden geen reden om over te stappen. We hebben ook andere verenigingen gevraagd, die hebben dezelfde toezegging gedaan.”

Door corona is de laatste tijd niet gespeeld, de kroeg was niet open. „We gaan nu weer los, altijd vanaf juni met de voorbereidingen. Zodat we in januari, februari kunnen spelen. We hoorden in de wandelgangen dat de kroeg verkocht zou zijn aan de gemeente. We hebben overleg gehad met de gemeente, hoe verder met de vereniging. We vinden het vreemd dat de gemeente een café koopt, en wij op straat komen. En vreemd dat gemeente een café koopt, waar ze rond 1985 veel gemeenschapsgeld in hebben gestoken, voor zaal en podium. Dat is gebouwd door vrijwilligers van de vereniging. En nu wordt het met gemeenschapsgeld weer teruggekocht”, aldus Jager.

Toegangsweg

„Als we dit hadden geweten, hadden we graag meegedacht voor een plekje in het mfc. De enige reden voor aankoop door de gemeente zou zijn, dat er een toegangsweg naar het bestemmingsplan achter de kroeg komt. Maar daar zijn andere plekken voor. Er is aangegeven dat er gegadigden waren om de kroeg over te nemen. Vreemd dat ze daar geen onderzoek naar gedaan hebben. Ik denk dat Aans te weinig geboden heeft gekregen en daarom naar de gemeente ging. Maar dat weet ik niet, ik was daar niet bij.”

„Mocht gemeente de kroeg kopen, gaat de bestemming horeca er volgens hem af. De zaal is dan niet meer rendabel. Dan kan maar één ding, de kroeg plat. Maar dan is weer stukje leefbaarheid weg, we hebben ook al geen winkel meer. Er waren concerten, intochten Sint, activiteiten voor jeugd e.d.. De gemeente heeft dit aangehoord en zou contact opnemen. Dat is nog niet gebeurd. We hopen met petitie meer te halen, in de hoop vooral dat de kroeg verkocht wordt aan iemand die het voortzet.”

„Er is nu geen ruimte in het mfc waar we kunnen spelen. In de gymzaal kun je geen podium neerzetten. Ik hoorde dat het café meer dan 95 jaar in bezit was bij de familie Aans. We hebben trouwens helemaal geen problemen met de familie”, aldus Jager.

Kosten

Bonne Aans laat desgevraagd weten dat hij in gesprek is met de gemeente. „Maar het is nog niet helemaal rond. Tja, het is niet niks. Het café is 95 jaar in de familie geweest, maar als de kosten hoger zijn dan inkomsten, wordt het moeilijk. Dat heeft allemaal redenen. Ik heb de toneelclub jaren geleden nog gewaarschuwd, ben nog bij een wethouder geweest. Die had wel een oplossing, maar dat wilden ze niet. Het café was eigenlijk dorpshuis, met daarachter de ijsbaan. Maar bij woningbouw moet er een weg komen, bij het café langs. De petitie? Ik heb even gekeken, velen die getekend hebben, ken ik niet. Maar hoe dan ook, alles, ook repetities, kost handenvol geld. Het is jammer, maar ik kan er ook niets aan doen.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu