Samen met

Ode aan Cuby&Blizzards in Iduna Drachten

De beide Erwin's op stoom. Foto: Rudi Leukfeldt

Poppodium Iduna opent haar seizoen zaterdag 27 augustus met een bijzondere avond. Onder de naam ‘Erwin Java’s Travel Party featuring Erwin Nyhoff play Cuby & The Blizzards’ zullen beide Erwin’s naar aanleiding van het succesvolle optreden op het Holland International Bluesfestival een bloemlezing geven uit het werk van de legendarische Drentse bluesband Cuby & The Blizzards.
Lees meer over
Drachtster Courant

De beide Erwins worden onder andere bijgestaan door Java’s band The Travel Party, maar ook Cuby’s oude blazersectie. De avond wordt geopend door de jonge akoestische meestergitarist Joost Dijkema. Zeg je Erwin Java, dan zeg je Harry Muskee. Als gitarist heeft Erwin vanaf 1986 onderdeel uitgemaakt van Harry’s band Cuby & The Blizzards. Dat de excentrieke frontman, Muskee, met zijn Cuby & The Blizzards nog steeds een legendarische status geniet bewijst een eigen C+B Museum in hometown Grollo.

Vorig jaar was het tien jaar geleden dat ‘Cuby’ overleed; een reden voor Jan Douwe Kroeske om een nieuwe film over het leven en de nalatenschap van Harry te maken ‘Talkin Blues’, maar ook voor Erwin Java om een theatervoorstelling op poten te zetten: ‘Muskee – So Many Roads’. De rol van Harry werd hierin vertolkt door zanger Erwin Nyhoff. Twintig succesvolle muziektheatervoorstellingen volgden en nu, na een muzikaal eerbetoon op het Holland International Bluesfestival, komen Java en Nyhoff met de Travel Party & speciale gasten naar Iduna voor een avondvullend eerbetoon aan Cuby en zijn blizzards.

Brood en honing

Gitarist Erwin Java heeft een grote staat van dienst. Hij maakte deel uit van onder andere White Honey, Herman Brood’s Wild Romance en maar liefst 25 jaar van eerdergenoemde Cuby & the Blizzards. In 2012 was Java mede-oprichter van King Of The World maar verliet deze band om andere uitdagingen aan te gaan. In december 2017 bracht hij zijn allereerste soloalbum uit, getiteld ‘Keepin’ It Real’. Naast het toeren met zijn eigen band is Java vaste kracht in de theaterprojecten van bluespromotor èn voetbalanalist Johan Derksen. Waarbij hij met band ook regelmatig te zien was in diens live-TV-programma Veronica Inside. Vocalist Erwin Nyhoff uit Dalfsen is vanaf begin jaren 90 gepokt en gemazeld in het circuit (van Pinkpop tot afwasser tot Voice of Holland-finalist) en evenals Muskee een ‘plattelandsjongen’.

Nyhoff bleek de perfecte keus om in de huid van Harry Muskee te kruipen, als persoon maar ook als zanger. Samen met de band werden puike vertolkingen van de muziek van Cuby & the Blizzards neergezet. Uiteindelijk heeft dit er toe geleid dat deze samenstelling dieper in de Cuby materie is gaan duiken en vervolgens met een nieuwe set een goed ontvangen optreden deed op het Holland International Bluesfestival (editie 2022). Dat smaakte naar meer waarna de band nu dus op zaterdag 27 augustus naar Iduna komt voor haar eerste clubshow. Om het feestje compleet te maken zullen ook de blazers, die van 1996-2011 met Cuby & the Blizzards mee hebben getoerd het geheel komen versterken.

Support is Joost Dijkema. Zijn debuutalbum ‘Sacred Revelations’ en opvolger ‘Time Thief’ staan bol van de avontuurlijke en instrumentale gitaarcomposities, afgewisseld met fraaie staaltjes singer-songwritermuziek, ergens tussen Michael Chapman, Steve Gunn en Townes van Zandt in. Dijkema stond als enige Nederlander ooit op de planken van het Take Root festival.

Poppodium Iduna te Drachten, zaterdag 27 augustus, aanvang concert 20:30 uur. Meer info: www.iduna.nl

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu