Samen met

Lezing in Beetsterzwaag over Jeanne, moedig en onvrouwelijk

Jolande Withuis (links) in gesprek met een bezoeker. Op de achtergrond een deel van de mini-expo. Foto: Martine Mees

Een regenachtige zomeravond. Een uitverkochte, bomvolle zaal met overwegend 65-plus. Spreekster is biografe Jolande Withuis, uitgenodigd door de Stichting Historisch Beetsterzwaag. Het thema: ‘De moed om onvrouwelijk te zijn’.
Lees meer over
Drachtster Courant

Withuis, 72 is sociologe, feministe, schrijfster en bekend van vele publicaties. Met de biografie ‘Juliana’ won ze in 2018 de Nederlandse Biografieprijs. Aanleiding is de publicatie van haar biografie ‘Geen tijd verliezen’ over het leven van de Jeanne Bieruma Oosting. Dit boek vormde de aanleiding voor een serie tentoonstellingen over deze gerenommeerde kunstenares, waaronder ook in Beetsterzwaag.

Withuis ging bij de lezing in op haar werkwijze bij de totstandkoming van de biografie. Zij ontmoette Jeanne in 1990 toen ze als cadeau voor haar promotie een kunstwerk van haar wilde uitzoeken. Jeanne was zeer verbaasd over het feit dat een geleerde vrouw ook nog getrouwd kon zijn. Je kan geen twee heren dienen, vond ze.

Rechteloos

Jeanne groeide op in een tijd dat de vrouw rechteloos was, ze mocht wel tekenen als hobby maar er geen beroep van maken wat wel haar bedoeling was. Een opleiding daarin volgen was geld verspillen. Daarin werd ze voortdurend tegengewerkt. Wat die tegenwerking inhield is een interessante vraag. Daarvoor moet je bronnenonderzoek doen wat lastig was. Er zijn geen nabestaanden. Jeanne heeft wel op haar 80ste memoires geschreven maar dat is minder betrouwbaar.

Het geheugen wordt minder bovendien is er sprake van een uitgekristalliseerd leven waar je als 80 jarige op terug kijkt. Er was in die tijd geen telefoon, alles werd per brief uitgewisseld. Jolanda was dan ook heel blij met de goudmijn, een doos met duizenden brieven uit haar leven die ze via een aangetrouwde neef aangeleverd kreeg. Nu kon ze dat mooi naast elkaar leggen en de positie van de vrouw door de jaren heen onderzoeken.

Tentoonstelling

In de pauze was er gelegenheid de pop up tentoonstelling van door particulieren ingebrachte werken van Jeanne te bezichtigen en de boeken door Jolande te laten signeren. De meegebrachte werken die in sommige gevallen van de zolder waren gehaald, gaven een mooi beeld van de veelzijdigheid van Jeanne. Oosting, zoals ze zichzelf vaak noemde.

Samengevat: een mooi, scherp portret van een deftige maar rebelse dame vol tegenstrijdigheden (zo reed ze 20 jaar zonder rijbewijs.) De tentoonstelling ’Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag’ die in de overtuin van het Lycklamahûs staat opgesteld, is nog te zien tot en met 30 september.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu