Samen met

Leesmarathon op BHS Gorredijk: 'Ik zag een duidelijke afname in animo voor het lezen bij jongeren'

Lezen, lezen, lezen... Foto: BHS Gorredijk

Wethouder van onderwijs Libbe de Vries geeft donderdag 24 november om 14.15 uur het startschot van de 24 uur-durende leesmarathon op BHS Gorredijk.
Lees meer over
Drachtster Courant

De marathon wordt gehouden om de opening van het leeslokaal van de school te vieren. Docent Nederlands Dieuwertje van der Wal is de aanstichtster van de aandacht voor lezen binnen de school: ,,Ik zag landelijk, maar ook bij de leerlingen op onze school, een duidelijke afname in animo voor het lezen bij jongeren, terwijl lezen zo leuk kan zijn! Daar wilde ik iets aan doen!”

Uitnodigend

Van der Wal stak voor de zomervakantie met haar collega’s van de werkgroep laaggeletterdheid de koppen bij elkaar en kwam tot het idee van een ‘leeslokaal’. ,,We hebben samen met collega’s, leerlingen en ouders een plan gemaakt voor een relaxt en uitnodigend leeslokaal. Voor en in de zomervakantie is er geverfd, zijn meubels verzameld en is het leeslokaal ingericht met ca. 24 leesplekken.”

Het leeslokaal is een groot succes. Leerlingen lezen in klas 1 en 2 gedurende één van de drie lesuren Nederlands in hun leesboek en altijd onder begeleiding van een docent. Ook in de bovenbouw wordt er tijd ingeruimd om in het leeslokaal te lezen. Bij andere vakken, zoals Engels en Duits, wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van de ruimte. Leerlingen vinden het lezen leuk, het lukt ze beter om te focussen en er heerst een ontspannen sfeer.

Met de 24 uur-durende leesmarathon wordt het leeslokaal formeel geopend. Medewerkers van school, ouders en leerlingen kunnen zich inschrijven om een of meerdere uren te lezen in het leeslokaal. In de vorm van een estafette wordt er zo in totaal 24 uur achter elkaar gelezen.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu