Samen met

Historische turfvaart vanuit Nij Beets tegen de stroom in

Het bij ‘It Damshûs’ gebouwde vlot vaart met haar bewoners-voor-een-week Rinze de Wagt, Dethmer Wijnia en Tineke Bok en begeleid door opdrukkers en schepen van de ‘Stichting Historische Schepen Turfroute’ richting Sudergemaal en Schoustraslûs. Foto: Ubbo Elzinga

In vroeger tijden werden op de hoge zandgronden bomen gekapt en de stammen tot vlotten gebonden, waarmee men riviertjes als Linde, Tsjonger en Boorne stroomafwaarts afzakte om uiteindelijk uit te komen bij de houtzaagmolens van o.a. IJlst, Woudsend en Heech. Oude tijden herleefden in Nij Beets.
Lees meer over
Drachtster Courant

Onderweg verkochten de tijdelijke vlotbewoners allerhande koopwaar zoals bonen, aardappelen, appels en bieten. Mede in het kader van ‘Stroomopwaarts, het andere Friesland’ benaderde de ‘Stichting Historische Schepen Turfroute’ drie jaar geleden de Botencommissie van museum It Damshûs in Nij Beets om zo’n historisch vlot te bouwen om hiermee in omgekeerde richting, dus stroomopwaarts, de Turfroute te varen. Vergezeld natuurlijk door de historische schepen van de stichting.

Het werd een prachtig project. Drie jaar geleden al werden de bomen gekapt in de bossen van Appelscha en met paarden het bos uitgetrokken naar een dieplader die de 18 meter lange boomstammen naar het museumterrein in Nij Beets vervoerde. Door corona moesten ze daar een tijd blijven liggen, maar dit jaar werd het dan toch eindelijk ‘vlotjaar’.

Jutetent

Met vereende krachten werden de stammen in de afgelopen weken aan elkaar geknoopt en werd er een vlonder op gemaakt, zodat er ook daadwerkelijk een week op geleefd kan worden. Pronkstuk werd de jutetent die gereserveerd is voor de vrouwelijke vaargast.

De tewaterlating en het trekken door de sluis vanaf het museumterrein naar het Polderhoofdkanaal trok al veel bekijks in het dorp, maar maandag - toen de vlotbewoners in authentieke kleding en begeleid door fraaie oude schepen koers zetten richting Appelscha - fietsten velen een eindje mee, omdat ze niet genoeg konden krijgen van de prachtige plaatjes. Via Gorredijk, woensdagavond in een feestelijk Donkerbroek en vervolgens Oosterwolde, komt de vloot vóór het slotweekend aan in Appelscha.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu