Samen met

Historische schepen naar Turfvaartdagen in Nij Beets

Oude tijden herleven in Nij Beets. Foto: Leentje van den Berg

Vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus verzamelen de historische schepen zich voor de turfroute naar Appelscha in het Polderhoofdkanaal bij It Damshûs in Nij Beets.
Lees meer over
Drachtster Courant

„We hebben ze twee jaar moeten missen, maar wij kijken er nu echt naar uit dat we de historische vloot van de turfvaart weer in Nij Beets mogen verwelkomen”, aldus bestuurslid Leentje van den Berg van It Damshûs. „Vrijdag verwachten we een deel van deze schepen en zaterdag zullen de overige schepen hun plek aan de steigers bij It Damshûs gaan innemen”.

Komend weekend is de historische vloot te bezichtigen. De schippers vertellen graag over hun fraaie schepen. Er is bovendien een vlot. „Tijdens de Boartersdei op 17 juli zijn we van start gegaan met het bouwen van het vlot, dat op originele wijze gebouwd is van boomstammen. Die werd samengebonden met touwen, net als vroeger.”

Drie inwoners van Nij Beets bewonen het vlot tijdens de reis naar Appelscha. Ze wonen erop en brengen hun handel zoals turf, uien en aardappelen tijdens de reis aan de man. Het vlot wordt opgedrukt door een opduwer, het vaart achter de schepen aan als deze op maandag 15 augustus Nij Beets weer gaan verlaten.

Uitgeleide

„Het leek ons een prachtig idee om met de Turfbok de vloot uitgeleide te doen, hiervoor hebben we een arrangement samengesteld.” Maandag 15 augustus om 10 uur vertrekt de Turfbok achter de vloot aan. Er is koffie met lekkers aan boord. De Turfbok vaart mee tot aan Terwispel en gaat dan weer retour naar Nij Beets. Voor info en reserveren: Arjen Dijkstra, tel. 0630628818.

De Turfvaartdagen worden verder in de middag en avond opgeluisterd met muziek. It Damshûs heeft het terras open aan de zijde van het Polderhoofdkanaal (voor het museum gelden de normale openingsuren en entree).

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu