Samen met

Happy Bird-day in jarige Fûgelhelling Ureterp: 'Goed toeven voor mens en dier'

De kreamkeamer met vrijwilligers Amanda (links) en Benthe. Foto: Sascha de Haas

Door de coronamaatregelen en (uitgerekend) de vogelgriep kon de Fûgelhelling de afgelopen twee jaar het 45-jarig bestaan niet vieren. Nu wel, en dat met een open dag. Beheerder Hetty Sinnema kan niet wachten om bezoekers alles te vertellen over de opvang van wilde dieren.
Lees meer over
Drachtster Courant

Tijdens deze Happy Bird Day op de Wildopvang Noord-Nederland is er voor ieder wat wils. Van een kijkje achter de schermen door middel van een rondleiding, een stormbaan voor de kinderen, verscheidene marktkramen, speurtochten en een Rad van Fortuin. De entree is gratis. De open dag is zaterdag 4 juni van 10 tot 16 uur.

In 1975 is Stichting Vogelasiel De Fûgelhelling opgericht en in eerste instantie lag de focus op het opvangen van roofvogels. Al gauw werd dit uitgebreid met allerlei andere soorten vogels. Het duurde echter niet lang voordat ook de eerste zoogdieren werden binnen gebracht.

Sinds 2018 worden er meer dan 10.000 dieren per jaar opgenomen. Met de groei van het aantal dieren groeien natuurlijk ook de kosten. Denk aan voer, medicijnen, vervoerskosten, verwarming, verlichting, onderhoud van gebouw en kooien enzovoort. De Fûgelhelling ontvangt geen enkele financiële steun van de overheid, de inkomsten bestaan uitsluitend uit giften, bijdragen van donateurs, opbrengsten van acties en uit eigen activiteiten (winkel, rondleidingen, verhuur zalen, inleidingen).

Mentaliteit

Hetty Sinnema, beheerder, sinds 21 jaar werkzaam in De Fûgelhelling, schetst de groei. „We zijn begonnen met kerkuilen, in 2009 kwam er met het kwaliteitsprotocol ontheffing voor zoogdieren. We vangen nu 1500 zoogdieren en 10.000 vogels op, zeg maar 11.500-12.000 dieren. Er is een stijgende lijn helaas, mede doordat mensen verder van de natuur staan, er minder opvangcentra zijn en omdat mensen veranderen. De mentaliteit van platteland is nu, de natuur laten zoals het is, en als iets misgaat, tja. Belangen lagen ergens anders. Je ziet dat mensen een uil wel, maar een meeuw niet brengen. Maar ook zie je soms dat aan een dier menselijke gevoelens worden toegedicht.”

De houding van de mens ten opzichte van dieren is dus aan verandering onderhevig. „Het is belangrijk dat we blijven vertellen over dierenopvang. Ik ben blij dat we weer een open dag kunnen houden”, vertelt Sinnema. Ze ziet dat er een verschuiving is bij de aantallen aangeboden tuindieren. „Specht en appelvink zie je meer, meeuwen minder. Twee jaar geleden had je olieopvang, met meer zeevogels. Nu krijgen we ongeveer 10 procent vogels en dieren die op rode lijst staan, vooral tuinvogels. Dat kwam ook door de vogelgriep en een ziekte onder merels. Daar zijn we niet voor bedoeld, maar als iemand een dier vindt, geven we wel informatie. En we kunnen de Dierenambulance coachen. Er zijn namelijk allerlei regels van het ministerie.”

Egel

De egel is ook vaak het haasje. „We krijgen jaarlijks zo’n 1500, uit de drie noordelijke provincies en de kop van Overijssel. Ze zijn gewond geraakt door grasmaaiers, robotmaaiers, honden, of hun slaapplaatsen kunnen verstoord worden. En natuurlijk de vele wegen. Overigens wordt soms te snel ingegrepen als een nest wordt gevonden. Dan worden jongen opgepakt, maar dan stoot de moeder ze juist af.” Verder worden voornamelijk hazen, konijnen, eekhoorns, marterachtigen, en vleermuizen door De Fûgelhelling opgevangen. Maar ieder zoogdier dat van nature in Nederland voorkomt, kan naar De Fûgelhelling worden gebracht als opvang nodig is.

„Je ziet het constant veranderen. Ik wil graag de mensen meenemen en ook vertellen hoe mooi de natuur is. En dat je ervan moet leren genieten. Ook met een tuin, bloeiende planten, insecten en vogels. Niet alles betegelen en strak maken. En niet alles is eng, zoals vleermuizen”, merkt Sinnema op.

Wensen

Het grootste deel van de ongeveer 70 vrijwilligers is uit het reguliere werk geraakt, komt uit de dagbesteding of gaan bijvoorbeeld gebukt onder een burn-out. „Het moet hier voor hen gemakkelijk zijn om bijvoorbeeld schoon te maken. Er zijn vijf betaalde krachten, de meeste werken hier maar één dag.” Sinnema heeft mede om deze reden een wens. „We hebben een aanvraag gedaan bij een fonds voor verbouwing aan oostvleugel. Daarvoor is 70.000 euro nodig. Maar dat is helaas afgewezen. Het gaat ook om een grote til met ruime vliegkooien en quarantaineruimtes. Ach, wensen te over. Maar het moet hier voor mens en dier goed toeven zijn.

„Vanwege de bredere taak verandert de naam Stichting Vogelasiel De Fûgelhelling in Stichting De Fûgelhelling Wildopvang Noord-Nederland. Een opvang voor alle wilde, niet-gedomesticeerde dieren voor Friesland, Groningen, Drenthe en delen van Overijssel.

Wie zaterdag naar De Fûgelhelling wil, moet wel even opletten. De Feart is in verband met wegwerkzaamheden lastiger bereikbaar. Een deel van de Hegebrechterleane is afgesloten. Dit houdt in dat de wildopvang niet bereikbaar is vanaf de rotonde in Drachten bij het politiebureau. De opvang is vanaf Ureterp te bereiken via de Opgong (afslag richting Leeuwarden, afslag A7 Noord).

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu