Samen met

EK Dog Dance in Burgum: 'Band met hond wordt steeds sterker'

Grietje met Floris Eigen foto

Per ongeluk kwam Grietje Wagenaar uit Burgum met dog dance in aanraking, waarbij honden trucjes op muziek doen, waardoor het op een soort dansen lijkt. ,,Ik dacht wat leuk, maar dat leert mijn hond nooit. Ondertussen ben ik al zo’n twintig jaar met het virus besmet.”
Lees meer over
Drachtster Courant

,,Door de oefeningen samen te doen, bouwen de hond en ik een band op die steeds sterker wordt”, legt uit ze uit vlak voor het EK Dog Dance, die op 29 september en 1, 2 en 3 oktober in sporthal de Nije Westermar in Burgum wordt gehouden. ,,Door samen bezig te zijn, leren we elkaar steeds beter kennen.”

Jarenlang deed ze samen met haar border collie Floris aan de dog dance wedstrijden mee en wisten ze samen 9-voudig Nederlands kampioen freestyle te worden. ,,Je hebt twee disciplines bij dog dancen namelijk freestyle, waarbij je zelf trucjes mag bedenken op muziek. De tweede is heelwork to music, waarbij de begeleider - handler genoemd – en de hond moeten bewegen als één geheel.”

Karakter

Het komende EK staat ze met border collie Onyx in de ring. ,,Onyx heeft een heel ander karakter dan Floris, die een jaar geleden is overleden. Floris vond het altijd leuk om samen dingen te doen, maar Onyx heeft meer een eigen mening. Door dat eigen willetje heeft het wat langer geduurd voordat ik met Onyx aan wedstrijden ben begonnen. Ondanks zijn zeven jaar heeft ie nog weinig ringervaring. Maar het is vooral belangrijk dat de hond er plezier aan beleeft. Het moet geen moeten worden. Onyx moest er eerst mentaal klaar voor zijn en hij doet het best wel leuk. Maar hij zal nooit de concentratie en focus hebben als Floris”, voegt ze er aan toe. ,,Zo is elke hond weer heel anders.”

Honden vinden het leuk om samen de oefeningen te doen, benadrukt de Burgumse ,,Ik ben nog nooit een hond tegen gekomen die het niet leuk vond. Ze vinden het heerlijk om iets nieuws te leren. Het is een uitdaging voor ze en ze worden er weerbaarder van en het geeft ze zelfvertrouwen.”

Trainen

In haar eigen hondenschool in Burgum traint ze met Onyx en biedt ze verschillende cursussen aan aan hondenbezitters in Nederland en het buitenland. ,,In mijn eigen hal heb ik een foamvloer met spiegelwanden rondom. Het is helemaal op de sport afgemeten en ik kan daar prima trainen. Maar ik geef ook online lessen, waarbij hondenbezitters trainingstechnieken kunnen leren en ik hun vertel over mijn eigen ervaringen, maar ook over de valkuilen.”

Het EK is voor haar een thuiswedstrijd. ,,Daar ben ik blij om. Ik heb namelijk vlak voor de start nog een paar dagen in het ziekenhuis gelegen. Maar het wordt super leuk en ik en Onyx zijn er klaar voor als team. We maken er het beste van. Ik probeer er vooral een positieve ervaring voor Onyx van te maken.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Drachtster Courant

Nieuws

menu